Preporuke đubrenja pasulja

Od svih mahunarki najveće zahteve prema zemljištu ima pasulj, zbog toga neadekvatna primena NPK đubriva rezultira padom prinosa

Pasulj je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Po svojoj hranjivoj vrednosti predstavlja bogat izvor proteina i ugljenih hidrata važnih u ljudskoj ishrani. U pogledu ratarske proizvodnje kao okopavina sa kratkom vegetacijom predstavlja dobar predusev, koristan za njivu jer vrši azotofiksaciju.

Konkretne količine đubriva se određuju na osnovu očekivanih prinosa, potreba biljaka, agrohemijskih analiza zemljišta, tehnologije gajenja i uslova proizvodnje

Biljkama pasulja je azot (N) iz đubriva itekako potreban u početku vegetacije dok se na korenu ne formiraju kvržice. Pristustvo fosfora (P) i kalijuma (K) je veoma značajno, jer najveći deo ovih hraniva se koriste u prvom delu vegetacije od nicanja do cvetanja kada biljke usvoje 90-95% od ukupnih količina ovih elemenata.

Mineralna đubriva Elixir Zorka u svojoj ponudi ima preko 20 različitih NP, PK i NPK formulacija koje svojim sastavom u potpunosti odgovaraju zahtevima proizvodnje pasulja.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u usevu pasulja

Proizvod NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S se primenjuje u đubrenju velikog broja biljnih vrsta zbog ujednačenog odnosa fosfora (P) i kalijuma (K). Odlikuje ga dobra rastvorljivost i pristupačnost fosfora (P) u toku vegetacionog perioda.

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

NutriBOOST NP 10:45 + 5% S + 1% Zn je mikrogranulisano đubrivo nove generacije sa specijalnim dodatkom koji štiti fosfor (P) od blokade u zemljištu, sprečavajući njegovu reakciju sa drugim elementima kao sto su Ca, Al i Fe.

Prolećna prihrana pasulja podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa pasulja

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev pasulja, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.