Obrazovanje i saradnje

Obrazovanje i saradnje Karijera

Obrazovanje i saradnje koje uspešno gradimo

Sve članice Elixir Poslovnog sistema sarađuju sa relevantanim partnerima u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

Imajući u vidu da kompanija Elixir Group posluje na četiri lokacije u državi: Šapcu, Prahovu, Novom Sadu i Beogradu i broji preko 1600 zaposlenih, saradnja sa srednje obrazovnim i visoko obrazovnim institucijama se podrazumevala od samog početka razvoja kompanije. Intenzitet saradnje je naročito dolazio do izražaja u trenucima ekspanzije poslovanja, gde je sinhrono dolazilo do veće potrebe za kadrovima kako srednjeg tako i visokog obrazovanja.

Naši partneri su svi univerziteti u Srbiji.

Univerziteti u Nišu i Kragujevcu, kao i studentske organizacije sa ovih univerziteta su nam dragocen partner za kadrovska rešenja naše proizvodne članice Elixir Prahovo. Fakulteti Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu su najčešći matični fakulteti zaposlenih u na lokaciji Šabac, Novi Sad i Beograd.

Saradnja sa srednje obrazovnim institucija se odvija na nivou svih članica. Poslednji primeri su srednja Tehnička škola i srednja Poljoprivredna škola u Negotinu.

Projekti u koje smo uključeni

Dualno obrazovanje

Po ugledu na ostale Evropske zemlje, država Srbija je prepoznala pogodnosti koje se ostvaruju primenom dualnog modela obrazovanja i izradila je Nacionalni model dualnog obrazovanja. Ovakav, kombinovani model obrazovanja je pokazatelj međuzavisnosti privrede i obrazovnog sistema jedne države. Dualni model obrazovanja uživa punu podršku Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije.

Elixir Prahovo doniralo Tehničkoj školi opremu za praktičnu nastavu

Šta je dualno obrazovanje?

Dualno obrazovanje je model gde se nastavni plan srednjih i program visokoškolskih institucija sprovodi na dve lokacije; u školama i fakultetima – gde se odvija teoretski deo nastave i kod poslodavca – gde se sprovodi praktični deo nastave tj. nastavlja se učenje kroz rad.

Prednosti ovakvog kombinovanog modela su mnogobrojni. Učenicima i studentima se pruža mogućnost da svoja novostečena teoretska znanja praktično primene u realnom okruženju i realno percipiraju rezultate svojih znanja i veština. Ovakav model učenicima i studentima takođe pruža uvid u rad i radno okruženje u okvirima svoje izabrane struke, lakše odlučivanje o nastavku školovanja i lakšu tranzicija u radne vode nakon završetka školovanja.

Privredni subjekti koji se odlučuju za učešće u ovakvom vidu obrazovanja vrlo rano stiču uvid u tržište kadrova, a pruža im se mogućnost da identifikuju kompetence učenika i studenata, rade na usmeravanju i razvoju u skladu sa vrednostima i ciljevima kompanije.

Dualno obrazovanje i Elixir Group

Dobar pokazatelj prepoznavanja značaja dualnog obrazovanja od strane Elixir Poslovnog sistema jeste ostvarivanje saradnje naše proizvodne članice Elixir Prahovo sa srednjom Tehničkom školom i srednjom Poljoprivrednom školom iz Negotina. Određeni zaposleni iz Elixir Prahova su pohađali obuku organizovanu od strane Privredne komore Srbije i nakon polaganja ispita stekli potrebne kvalifikacije za sticanje zvanja instruktora.

Planirano je da, od septembra 2022.godine, učenici drugog razreda srednje Tehničke škole iz Negotina, sa smerova Bravar-zavarivač i Elektromonter mreža i postrojenja pohađaju praktičan deo nastave, uz vođstvo instruktora u dualnom obrazovanju. U septembru 2023. godine, vrata kompanije biće otvorena i za prijem učenika druge godine srednje Poljoprivredne škole iz Negotina, sa smera Izrađivač hemijskih proizvoda. Po završetku školovanja će istaknutim polaznicima biti ponuđeno stalno zaposlenje.

Elixir Fondacija opremila informatički kabinet Tehničkoj školi

Moja prva plata

Kao jedan od projekata oragana Republike Srbije, koje operativno sprovodi Nacionalana služba za zapošljavanje, ovaj program ima za cilj osposobljavanje mladih za rad i zapošljavanje mladih. Program Moja prva plata uživa punu podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka  socijalna pitanja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva finansija, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

14 polaznika na programu Moja prva plata 2021/2022

Moja prva plata u praksi

Ideja je stimulacija zapošljavanja osoba do 30 godina starosti srednjeg i visokog obrazovanja u periodu od devet meseci o trošku Nacionalne službe za zapošljavanje. Na taj način se privrednicima omogućava da mobilišu nov kadar bez finansijskog i ugovornog opterećenja. Mladi ljudi na taj način dobijaju priliku za zapošljavanje, rad u realnim uslovima i usavršavanje. Nakon ovako sprovedenog programa, stiče se ono preko potrebno, prethodno radno iskustvo koje mladima omogućava da lakše dođu do željenog zaposlenja.

Kompanije, partneri programa su na ovaj način dobile mogućnost da mobilišu kadar u kojem su deficitarne, da podmlade svoj kadar vrednim i poletnim ljudima, rano prepoznaju njihove kompetence i veština i izgrade kadar u skladu sa ciljevima i vrednostima kompanije.

Elixir Group i Moja prva plata

Sve članice na sve četiri lokacije poslovanja su kvalifikovani partneri u programu Moja prva plata od samog početka programa 2021. godine. Šansu za početak karijere su dobili različiti profili kandidata. Iskustvo je takvo da se radi o izuzetno ambicioznim mladim ljudima sa velikom željom za usavršavanje svojih znanja i veština. Uz mentorski rad, ovi kandidati su dobili priliku da budu deo u nekim od najvećih korporativnih projekata.

Po isteku devet meseci prakse, mnogim kandidatima je ponuđeno stalno zaposlenje, neki od njih su već napredovali u svojim pozicijama, a njihovo iskustvo je da su se od samog početka saradnje osećali da su deo Elixir porodice.

Polaznici MPP u Novom Sadu

Utisci polaznika

Maja je dobila posao nakon samo 6 meseci rada u Elixir Prahovo, u okviru programa Moja Prva Plata.

Kako? Maja je dala izuzetan doprinos povećanju efikasnosti i kvalitetu našeg svakodnevnog poslovanja kao deo EHS tima. Sposobna, samostalna osoba izraženih komunikacionih veština, uspešno je savladavala zahtevne poslovne zadatke i… dobila ponudu za posao.

Osim što je profesionalna i predana poslu, mnogima od nas je Maja postala i dobra prijateljica.

Izuzetno sam zahvalna što mi je pružena prilika za posao u rodnom gradu Negotinu

Maja Paunović, EHS inženjer saradnik

Tijana je polaznik prvog ciklusa programa Moja Prva Plata i u kratkom periodu dostigla je menadžersku poziciju.

Kako? Posvećenost i otvorenost za usvajanje novih znanja, spremnost da preuzme odgovornost ali i da daje svoje predloge. Tijana je pokazala neverovatnu sposobnost da sarađuje sa partnerima i to je dodatna vrednost koju je dala timu i celoj kompaniji.

Profesionalan pristup i odgovornost u pogledu kvaliteta obavljenog posla, Tijani su otvorila vrata ka fenomenalnoj karijernoj prilici.

Smatram da je zaista sve do nas. Moja vrednost i zalaganje su prepoznati i neizmerno sam zahvalna mom timu i nadređenima koji su mi pružili priliku da pokažem koliko mogu.

Tijana Babić, menadžer za tehnološku podršku upravljanju otpadom

Biti podrška nekome na početku karijere je velika i značajna stvar. Danas je Stojan taj koji je podrška svima nama!

Praksa u našem IT centru pruža različite mogućnosti. To je mesto gde se stvari menjaju, gde nastaju nova rešenja svaki dan.

Stojan je dobio posao koji je baš želeo, što govori da je pokazao veliki potencijal i potpuno se uklopio u tim.

Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da budem deo prvog ciklusa Moja prva plata i to baš u ovom timu. Pun pogodak!

Stojan Čupić, saradnik IT podrške

Tamara je osvežila naš IT sektor, unela novu energiju u tim i donela nova znanja i veštine koje smo u prethodnom periodu zajedno razvijali!

Imati damu u IT timu je ogromna privilegija i nadamo se da će ih u budućnosti biti sve više! Tamara je pravi primer da ženskoj populaciji treba približiti STEM nauke i pružiti im priliku da se usavršavaju u ovoj oblasti.

Tamara ističe da je program Moja prva plata odlična prilika da se radi sa mentorom 1 na 1.

Imala sam podršku u procesu učenja i usvojila sam različita znanja i veštine koje danas, kao član tima, nastavljam da primenjujem.

Tamara Petrušić, saradnik aplikativne podrške

Natalija je program Moja prva plata provela u sektoru nabavke, ali je put odveo na drugo mesto.

Pokazala je da brzo uči, prihvata nova znanja, vrlo odgovorno i savesno završava sve postavljene zadatke. Sve ovo joj je pomoglo da nakon završetka programa bude na vrhu naše liste kandidata i čim se ukazala prilika – Natalija je potpisala ugovor o radu.

Natalija je danas deo tima administracije logistike gde je još jednom opravdala sva naša očekivanja!

Srećna sam što sam i nakon programa Moja prva plata ostala u timu Elixira!

Natalija Ristić, saradnik administracije nabavke

Marija je pokazala izvanredne rezultate, visok stepen samoinicijative i motivacije zbog čega je i pre isteka programa zvanično postala deo HR Elixir tima!

Kao pojačanje HR tima u Prahovu, Maja nam se pridružila u decembru 2021. godine. Naša Maja sada brine o svima nama!

HR tim daje mogućnost da se oprobaš i učestvuješ u procesu regrutacije i selekcije, ali i timskom radu. Posebnost ovog tima je jeste to što pruža mogućnost da pokažeš svoju kreativnu stranu.

Profesionalna i sa puno razumevanja, Marija je danas važan član našeg HR tima u Prahovu!

Pored sveobuhvatnog iskustva iz domena HR, Elixir Prahovo mi je otvorio vrata i za mnogobrojna poznanstva što izdvajam kao posebnu čar velikog kolektiva.

Marija Miljković, HR saradnik

Povezane vesti

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i