Vizija budućnosti i održivog razvoja

Elixir Grupa sa ponosom najavljuje Prahovo 2027, najambiciozniji investicioni ciklus u našoj 34-godišnjoj istoriji, koji predstavlja značajan korak ka modernizaciji i ekspanziji Elixir Prahova, centra naše strateške hemijske proizvodnje.


Investicija u budućnost

U naredne četiri godine, planiramo ulaganje od preko 300 miliona evra, čime se Prahovo2027 profiliše kao trenutno najveći privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu.

Prahovo2027 otvara oko 200 novih radnih mesta, sa fokusom na zapošljavanje i obuku inženjera za rad sa najsavremenijim tehnologijama. Ovaj investicioni ciklus uključuje izgradnju četiri nova tehnološki povezana greenfield postrojenja, koja će biti opremljena potpuno novom industrijskom infrastrukturom.

Projekti ciklusa Prahovo 2027 transformisaće postojeći kompleks u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park, prvi u Srbiji.

300

miliona evra investicija

4

nova greenfield postrojenja

200

novih radnih mesta

500

hiljada tona proizvedene fosforne kiseline godišnje

Nova fabrika fosforne kiseline

Dupliranje proizvodnog kapaciteta

Proizvodićemo 500 hiljada tona visoko koncentrovane fosforne kiseline godišnje.

Fosforna kiselina kao proizvod i sirovina za druge industrije

Povećaćemo obim proizvodnje fosforne kiseline u kvalitetima koje zahtevaju različiti tehnološki procesi i tehničke aplikacije, od primene u procesima proizvodnje sredstava za ishranu biljaka i životinja, do kvaliteta za upotrebu u automobilskoj industriji, površinskoj obradi metala, protivpožarnoj zaštiti i drugim industrijama.

Visoki standardi kvaliteta

Proizvodićemo fosfornu kiselinu prehrambenog kvaliteta, čime otvaramo nova tržišta i strateška partnerstva. Naši novi proizvodi postaće sastavni deo velikog broja prehrambenih, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda široke globalne potrošnje.

Resurna efikasnost

Nova tehnologija omogućiće smanjenje potrošnje toplotne energije za 50% i električne energije za 25% po toni proizvedene fosforne kiseline, dok će se potrošnja vode smanjiti za najmanje 30%. Smanjenje potrošnje energenata i energo-fluida srazmerno će doprineti dekarbonizaciji naše proizvodnje.

Čistija proizvodnja

Nova tehnologija smanjuje emisije fluora šest puta u odnosu na tehnologiju postojeće fabrike.

Nova fabrika kristalnih đubriva

Nova fabrika tečnih i praškastih đubriva

Održivost u poljoprivredi

Kristalna, tečna i praškasta vodotopiva đubriva su naši novi proizvodi za ishranu biljaka koji doprinose globalnom trendu održive i regenerativne poljoprivrede.

Efikasni proizvodi

Precizno apliciranje novih proizvoda, tečnih đubriva folijarno, preko lista, i kristalnih fertigaciono, putem sistema za navodnjavanje “kap po kap”, omogućava značajno povećanje iskorišćenja hranljivih materija od strane biljaka, što doprinosi optimizaciji upotrebe nutritijenata, većem prinosu i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

Globalna distribucija

Nova fabrika kristalnog đubriva (monoamonijum fosfat) imaće godišnji kapacitet od 50,000 tona proizvoda koji će biti plasirani kroz postojeću distributivnu mrežu našeg strateškog partnera, nemačke kompanije K+S. Zahvaljujući razvijenoj globalnoj distribuciji, otvaraju se nove mogućnosti za izvoz i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Nova energana na otpad

Dekarbonizacija proizvodnje

Investicijom u postrojenje koje pretvara nereciklabilni otpad u održivu lokalno dostupnu energiju, značajno smanjujemo zavisnost naše proizvodnje od upotrebe fosilnih goriva i postižemo dodatno smanjenje ugljeničnog otiska za 26% po toni proizvedene fosforne kiseline, čime direktno i indirektno dekarbonizujemo sve naše proizvode.

Najsavremenija tehnologija

Energana na otpad koristi tehnologiju termičkog tretmana nereciklabilnog otpada u fluidizacionom sloju i proizvodi toplotnu energiju kapaciteta 30 MW, u skladu sa najnovijim evropskim regulativama i BREF dokumentom iz 2019. godine.

Doprinos upravljanju otpadom

Energetsko iskorišćenje otpada višestruko doprinosi očuvanju životne sredine: prevenira zagađivanje vazduha, vode i zemljišta smanjenjem odlaganja nereciklabilnih otpada na deponije i doprinosi borbi protiv klimatskih promena smanjenjem upotrebe fosilnih goriva i emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu.

Prahovo2027 vrednosti

Transparentnost u radu

Otvorena komunikacija o strateškim razvojnim planovima i redovno informisanje javnosti od najranijih faza projekata o svim njihovim aspektima potvrđuje našu posvećenost i transparentnost u radu.

Usklađenost sa evropskim standardima

Sve aktivnosti i inovacije unutar investicionog ciklusa Prahovo 2027 potpuno su usklađene sa najvišim evropskim standardima, garantujući visok kvalitet i pouzdanost naših proizvoda i procesa.

Fokus na bezbednost i zdravlje zaposlenih

Bezbednost i zdravlje zaposlenih su naš najvažniji prioritet i zato kontinuirano radimo na implementaciji najefikasnijih mera monitoringa i prevencije,  automatizaciji svih industrijskih procesa, obukama i unapređenju radnih uslova.

Očuvanje životne sredine

Kroz inicijative za održivu upotrebu resursa i dekarbonizaciju izvora energije, projekti ciklusa Prahovo 2027 aktivno doprinose očuvanju životne sredine i minimiziraju uticaj  industrijskih procesa na klimu i prirodu.

Budućnost je ovde

Postanite deo nove ere u srpskoj industriji.

Istražite naše otvorene pozicije i pridružite se našem timu da zajedno realizujemo vizionarske projekte i oblikujemo budućnost.

Otvorene pozicije