Preporuke đubrenja luka

Crni luk ima plitak korenov sistem slabije prodorne moći te zahteva dovoljne količine lakopristupačnih hraniva u njegovoj zoni

Uspešna proizvodnja luka ima povećane potrebe za hranivima. S obzirom da je korenov sistem plitak i da se uglavnom nalazi u sloju do 20 cm, upravo tu treba obezbediti dovoljne količine lakopristupačnih hraniva.

Unošenje mineralnih hraniva odnosno đubrenje treba prilagoditi agrohemijskoj analizi zemljišta, planiranom prinosu, sorti, ali i načinu proizvodnje.

U proizvodnji luka pored azota (N), fosfora (P) i kalijuma (K) veliki značaj ima i sumpor (S), koji učestvuje u građi proteina, enzima, vitamina, aromatičnih materija, utiče na sadržaj suve materije i šećera, a samim tim i na krajnji kvalitet i prinos lukovica. Sumpor (S) u sinergiji sa kalijumom (K) utiče i na povećanje tolerantnosti biljka ka stresnim i nepovoljnim uslovima spoljašnje sredine.

Odličan izvor ključnih i lakopristupačnih makro i mikroelemenata predstavljaju formulacije iz najnovije Supreme linije proizvoda kompanije Elixir Zorka. Brza dostupnost i laka pristupačnost svih hraniva iz ovih formulacija i kalijum (K) u sulfatnoj formi (SOP) omogućuju postizanje visokih, kvalitetnih i stabilnih prinosa.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u usevu luka

NPK 6:12:24

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

AmoSulfan

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

NutriVeg NPK 10:10:20

NutriVeg NPK 10:10:20 +2% MgO +9% S +0,2% B +0,1% Zn predstavlja kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo čijom primenom se gajenim biljkama obezbeđuje potpuna ishrana sa svim neophodnim makro i mikroelementima u toku proizvodnog ciklusa.

NPK 12:11:18

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

NPK 12:12:17

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

NutriBOOST NP 10:45

NutriBOOST NP 10:45 + 5% S + 1% Zn je mikrogranulisano đubrivo nove generacije sa specijalnim dodatkom koji štiti fosfor (P) od blokade u zemljištu, sprečavajući njegovu reakciju sa drugim elementima kao sto su Ca, Al i Fe.

Prolećna prihrana luka podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa luka

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev luka, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.