Preporuke đubrenja krompira

Pravilan izbor mineralnog đubriva osiguraće visok prinos, stabilnost i kvalitet krtola, smanjiti osetljivost na nepovoljne uslove i produžiti period čuvanja

Za uspešnu proizvodnju krompira veoma je bitan balans mineralnih materija odnosno visoke prinose nije moguće postići na parcelama gde nedostaju određeni mineralni elementi.

Konkretne količine đubriva se određuju na osnovu očekivanih prinosa, potreba biljaka, analize zemljišta, tehnologije gajenja i uslova proizvodnje.

Azot (N) kod krompira značajno doprinosi rastu krtola, dok fosfor (P) utiče na formiranje ukupnog broja krtola. Kalijum (K) se za vreme rasta krtola brže i više apsorbuje u odnosu na druge elemente. Utiče na sintezu ugljenih-hidrata u listovima i njihovoj migraciji u krtole. Adekvatno snabdevanje kalijumom tokom perioda razvoja je presudno za visinu prinosa i kvalitet proizvoda. Magnezijum (Mg) povećava fotosintetičku aktivnost i transport ugljenih-hidrata, a prisustvo kalcijuma (Ca) podstiče zdrav razvoj pokožice i doprinosi većoj tolerantnosti ka bolestima i nepovoljnim uslovima spoljne sredine.

Proizvodni asortiman kompanije Elixir Zorka obuhvata paletu različitih formulacija đubriva koja svojim odnosnom hranljivih elemenata i kvalitetom u potpunosti odgovaraju zahtevima proizvodnje krompira.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u usevu krompira

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

NutriVeg NPK 10:10:20 +2% MgO +9% S +0,2% B +0,1% Zn predstavlja kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo čijom primenom se gajenim biljkama obezbeđuje potpuna ishrana sa svim neophodnim makro i mikroelementima u toku proizvodnog ciklusa.

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

NutriBOOST NP 10:45 + 5% S + 1% Zn je mikrogranulisano đubrivo nove generacije sa specijalnim dodatkom koji štiti fosfor (P) od blokade u zemljištu, sprečavajući njegovu reakciju sa drugim elementima kao sto su Ca, Al i Fe.

Prolećna prihrana krompira podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa krompira

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev krompira, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.