Preporuke đubrenja vinove loze

Proizvodnja vinove loze zahteva redovnu primenu mineralnih đubriva kojom osiguravamo dobar prinos i kvalitet grožđa

U zavisnosti od tipa zemljišta, vremenskih uslova kao i od tipa i starosti vinograda, zatim planirane godišnje proizvodnje i analize zemljišta moguće je izračunati potrebe biljaka vinove loze za određenim hranljivim elementima. Da bismo ostvarili ciljani prinos potrebno je redovno unositi organska i mineralna đubriva.

Vinova loza spada u red kaliofilnih biljaka, to su biljke koje imaju izražene potrebe za kalijumom (K) kao jednim od osnovnih elemenata. Od izuzetne je važnosti napomenuti da je vinova loza jedna od biljaka čiji rod i kvalitet u mnogome zavise od upotrebe đubriva na bazi kalijum-sulfata (SOP).

Osnovno đubrenje vinograda NPK đubrivima najbolje je obaviti u jesen, nakon berbe, zato što se tada vinograd dublje obrađuje, pa hraniva iz mineralnih đubriva dospevaju u dublje slojeve zemljišta. Vinova loza je veliki potrošač kalijuma (K) koji pozitivno utiče na skupljanje šećera u bobicama grožđa, povećanje otpornosti na sušu, gljivične infekcije, mehanički pritisak i zimske promrzline.

Proizvodni asortiman kompanije Elixir Zorka obuhvata paletu različitih formulacija đubriva za jesenju i prolećnu primenu, koja svojim odnosnom hranljivih elemenata i kvalitetom u potpunosti odgovaraju zahtevima proizvodnje vinove loze.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u zasadu vinove loze

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

NutriVeg NPK 10:10:20 +2% MgO +9% S +0,2% B +0,1% Zn predstavlja kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo čijom primenom se gajenim biljkama obezbeđuje potpuna ishrana sa svim neophodnim makro i mikroelementima u toku proizvodnog ciklusa.

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

Prolećna prihrana vinove loze podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa vinove loze

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev vinove loze, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.