Preporuke đubrenja šargarepe

Pravilno đubrenje šargarepe povoljno utiče na sadržaj šećera, stvaranje gvožđa, vitamina i karotena u korenu

Intezivna proizvodnja šargarepe zahteva pravilno izvođenje svih agrotehničkih mera, a posebnu pažnju bi svakako trebalo posvetiti njenoj pravilnoj mineralnoj ishrani.

U početnim fazama ova kultura troši manje količine hraniva da bi se to značajno inteziviralo u nešto kasnijim fazama rasta i razvića. Ova biljna vrsta najviše zahteve ima prema kalijumu (K) i azotu (N), dok su potrebe za fosforom (P) nešto manje. 

Visoke količine azotnih đubriva mogu dovesti do nakupljanja štetnih nitrita i nitrata što dovodi do smanjenja kvaliteta korena. Ovaj efekat se može ublažiti primenom đubriva kod kojih je azot (N) pre svega u amonijačnoj ili eventualno amonijačno-nitratnoj formi.

Adekvatnim đubrenjem treba obezbediti dovoljne količine lakopristupačnih hraniva u toku vegetacionog perioda, koja trebaju da obezbede preduslove za ostvarivanje visokih i kvalitetnih prinosa. Odličan izvor ključnih i lakopristupačnih makro i mikroelemenata predstavljaju formulacije iz SUPREME proizvodne linije Elixir Zorke.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u usevu šargarepe

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

NutriVeg NPK 10:10:20 +2% MgO +9% S +0,2% B +0,1% Zn predstavlja kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo čijom primenom se gajenim biljkama obezbeđuje potpuna ishrana sa svim neophodnim makro i mikroelementima u toku proizvodnog ciklusa.

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

NutriBOOST NP 10:45 + 5% S + 1% Zn je mikrogranulisano đubrivo nove generacije sa specijalnim dodatkom koji štiti fosfor (P) od blokade u zemljištu, sprečavajući njegovu reakciju sa drugim elementima kao sto su Ca, Al i Fe.

Prolećna prihrana šargarepe podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa šargarepe

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev šargarepe, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.