Preporuke đubrenja borovnice

Đubrenjem borovnice mora se obezbediti balansirana i precizna ishrana koja treba da osigura dobar vegetativni rast i punu rodnost

Prilikom planiranja podizanja zasada borovnice ima izuzetno dug period plodonošenja i to čak preko 15. godina. Velika vegetativna masa i relativno visok prinos borovnice, dodatno zahteva adekvatne količine hraniva za normalan rast i razvoj.

Primenu određenih količina đubriva i izbor formulacija, trebalo bi prilagoditi agrohemijskim analizama kako zemljišta, tako i listova, te planiranom prinosu i sortimentu gajene vrste.

Specifičnost proizvodnje je zahtev borovnice za podlogom kisele reakcije (pH ispod 5). Podizanje zasada treba temeljno isplanirati uz analizu zemljišta i planiranje meliorativnog đubrenja. Meliorativno đubrenje, odnosno tzv. đubrenje na zalihu, odnosi se pre svega na unošenje adekvatnih količina kalijuma (K) i fosfora (P) pred podizanje zasada. U ovoj fazi dobro bi bilo planirati i unošenje organskih đubriva.

Iz proizvodnog asortimana treba izdvojiti i mineralno đubrivo AmoSulfan koji je po svom hemijskom sastavu amonijum-sulfat koji takođe predstavlja odlično rešenje u prihrani ove unosne voćarske biljne vrste.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u zasadu borovnice

NPK 6:12:24

Proizvod NPK 6:12:24 + 6% S po svom odnosu hraniva predstavlja dobro izbalansiranu formulaciju za postizanje visokih i stabilnih prinosa svih gajenih biljaka koje imaju povećane potrebe za kalijumom (K).

AmoSulfan

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

NutriVeg NPK 10:10:20

NutriVeg NPK 10:10:20 +2% MgO +9% S +0,2% B +0,1% Zn predstavlja kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo čijom primenom se gajenim biljkama obezbeđuje potpuna ishrana sa svim neophodnim makro i mikroelementima u toku proizvodnog ciklusa.

NPK 12:11:18

Proizvod NPK 12:11:18 + 2% MgO + 15% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE je kompleksno, čvrsto mineralno đubrivo vrhunskog kvaliteta koje se prvenstveno koristi za proizvodnju visoko profitabilnih kultura voća i povrća.

NPK 12:12:17

Proizvod NPK 12:12:17+ 2% Mg + 14% S + 0,02% B + 0,01% Zn omogućava izbalansiranu ishranu velikom broju biljnih vrsta. Pažljivo izabrani sekundarni makro i mirkoelementi osiguravaju visoke prinose i izuzetan kvalitet proizvoda.

Prolećna prihrana borovnice podrazumeva upotrebu azotnih đubriva, jer je azot nosilac prinosa borovnice

Proizvodi Elixir Group

Amosulfan 20% N + 24% S

AmoSulfan sadrži azot u amonijačnoj formi.

Ovakav oblik azota se lakše vezuje i teže ispira iz zemljišnog profila čime je duže dostupan biljkama u ishrani. Sumpor kao glavni makroelement direktno utiče na povećanje kvaliteta strnih žita, jer učestvuje u sintezi proteina.

AmoSulfan

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev borovnice, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.