Stefan Komazec za šabačke medije: nastavljamo sa inovacijama na polju održivosti i ostajemo partner zajednici

Elixir Zorka

Naša kompanija, globalno prepoznata po kvalitetu proizvoda, jedan do najvećih proizvođača mineralnog đubriva u Evropi, uz kontinuirani rast i rekordno visoke donacije u Šapcu u prošloj godini, inovacijama, realizovanim projektima i partnerstvima potvrđuje epitet uspešne i društveno odgovorne kompanije na nivou cele zemlje. Tim povodom za šabačke medije, Glas podrinja i Podrinske, govorio je Stefan Komazecdirektor Elixir Zorke. On se osvrnuo na poslovne rezultate tokom 2023. godine, značajne projekte, ali i planove za 2024. godinu i petogodišnji investicioni ciklus koji je započet na našoj proizvodnoj lokaciji u Prahovu.

2023. godina bila je izuzetno izazovna za hemijsku industriju u smislu poremećaja na globalnom tržištu, skoka cena koje su dovele do pada tražnje, zastoja na nivou celog sveta… U tako izazovnoj godini Elixir je strateškim pristupom uspeo da ostane konkurentan, zadrži profitabilnost i održi rad proizvodnje. Za nama je uspešna godina što je delom rezultat uspeha koje smo ostvarili tokom 2022. godine koja je bila najprofitabilnija do sada za naš poslovni sistem. Finansijski posmatrano 2022. godina bila je godina najboljih rezultata, a prema podacima Agencije za privredne registre, Elixir Zorka, Elixir Prahovo i Elixir Group našle su se među 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji, po dobiti, prihodima, izvozu i broju zaposlenih. Po dobiti u top 100 kompanija Elixir Zorka našla se na visokom 15. mestu, Elixir Prahovo odmah za njom na 16. poziciji, a Elixir Group na 32. mestu.

Elixir Zorka direktor drustva

​Poslovni sistem Elixir Group danas zapošljava skoro 2.000 ljudi, od toga 600 na lokaciji u Šapcu. Svaki DESETI zaposleni u Elixir Group je inženjer, a ulaganje u znanje i edukaciju zaposlenih su među prioritetima u radu Elixira. Komazec je istakao da dobri poslovni rezultati predstavljaju uspeh, ali i odgovornost u svim segmentima poslovanja – od zaštite životne sredine do društvene odgovornosti. Podsetio je da je tokom 2023. godine obeležen jubilej 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac, a Elixir Zorka je tim povodom otvorila svoja vrata za više od 1.500 posetilaca.

U poslednje tri godine investirali smo u uređenje fabričkog kruga, obnovili kompletnu putnu i hidrotehničku infrastrukturu. Novo lice fabrike šalje poruku da smo odgovorni i posvećeni u svakom segmentu poslovanja. Prošla godina prošla je u znaku velikog jubileja što je bio povod da otvorimo  vrata naše fabrike i pozovemo sve zainteresovane strane da nas upoznaju, vide šta i kako radimo, upoznaju se sa našom proizvodnom tehnologijom i poslovnom vizijom. Među 1.500 posetilaca bile su različite grupe – mediji, studenti, đaci, partneri, građani.

Stefan Komazec
85 godina tradicije Elixir Zorka
MZ Prahovo - poseta Šapcu
Potpisivanje ugovora Elixir Zorka VK Šabac Elixir

Elixir Zorka pionir je na polju cirkularne ekonomije i održivosti što pokazuje kroz različite projekte zasnovane na ekološkim alternativama koje nudi kroz svoje proizvode i proizvodne procese, ali projekte na kojima radi u saradnji sa drugim institucijama i partnerima.

Mapa puta dekarbonizacije

Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline predstavlja industrijski vodič, nastao pre sveg​a za potrebe kompanije Elixir Group s težnjom da svoj proizvodni program i poslovne aktivnosti učini što približnije ugljenično neutralnim. Izrada ove publikacije je podržana kao jedno od 16 najboljih rešenja za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Stefan Komazec se u intervju osvrnuo i na problem sa kvalitetom vazduha u Šapcu tokom prethodnih mesec dana i istakao da je, Elixir Zorka, ulaganjima u tehnologiju i ekologiju, u skladu sa zakonski propisanim emisijama, prema merenjima bila bez dana prekoračenja štetnih emisija tokom 2023. godine.

Izveštaji o kvalitetu vazduha dostupni su na linku: Izveštaji o kvalitetu vazduha

U proteklih mesec dana na teritoriji cele Srbije primećuje se problem sa kvalitetom vazduha. Visoka zagađenost i neprijatan miris u gradu Šapcu pokrenuo je talas optužbi na naš račun čak i u periodu kada naše postrojenje nije radilo, tokom prve polovine januara. Kontinuirano praćenje emisije gasova na mernim mestima u gradu, pokazuje da Elixir Zorka dve godine za redom nije beležila prekoračenje emisija. U skladu sa državnom i evropskom regulativom, tehnologije koje mi primenjujemo emituju neznatne količine amonijaka i hluorovodonika (HF) u vazduh, ali su te emisije mnogo niže u odnosu na dozvoljene emisije.

Stefan Komazec

Direktor Elixir Zorke osvrnuo se i na partnerstvo za zajednicom i istakao da je Elixir orijentisan na podršku razvoju lokalnih sredina u kojima posluje. U poslednje godine za više od 250 inicijativa i projekata izdvojeno je preko 2,5 miliona evra.

Tokom 2023. godine donirano je više od 60 miliona dinara, za kupovinu automatske merne stanice u iznosu od 27 miliona dinara, preko 12miliona dinara ulaženo je u unapređenje socijalne zaštite kroz strateško partnerstvo i podršku Humanom srcu, kao i drugim organizacijama i udruženjima. Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni je uređenje dvorišta šabačkih vrtića. Radovi u vrtiću Bajka su skoro završeni, a na proleće se očekuje i početak radova u vrtiću Snežana i Poletarac. Kontinuirano podržavamo i razvoj Negotina i Prahova gde takođe poslujemo.

Stefan Komazec
Postavljanje igrališta u vrtiću Bajka CortenArt
Radovi na muralu u vrtiću Bajka
CortenArt postavljanje igrališta

On je istakao da se tokom 2024. godine nastavlja podrška klubovima RK Metaloplastika i Vaterpolo klubu i otkrio da će podršku dobiti i Kajak klub Zorka, čiji je član proglašen za sportistu Podrinja i boriće se za olimpijsku normu.

Ova partnerstva su nam važna jer u njima trenira veliki broj dece i mladih. Mlađe selekcije su veoma uspešne u svojim disciplinama što predstavlja budućnost ovih sportova i Šapca kao grada sporta.

Stefan Komazec
Nastavak saradnje EZ - Metaloplastika Elixir
Potpisivanje ugovora Elixir Zorka VK Šabac Elixir
Nastavak saradnje EZ - Metaloplastika Elixir

U planovima za 2024. godinu Stefan Komazec ukazao je na petogodišnji investicioni ciklus u Prahovu , nove projekte i inicijative u koje će biti uloženo više od 500 miliona evra.

Centar investicija u narednim godinama usmeren je na Prahovo, a među najvažnijim projektima je izgradnja novih fabrika, razvoj novih proizvoda i širenje tržišta. Prepoznati smo kao pouzdan partner, a 2023. godine sklopili smo strateško partnerstvo sa svetskom kompanijom K+S. U planu je početak radova na izgradnji fabrike za proizvodnju kristalnog mapa čiji će distributer biti ova kompanija.

Stefan Komezac

Više o izgradnji fabrike za proizvodnju kristalnog MAP-u u Prahovu pročitajte na linku: Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog monoamonijum fosfata u Srbiji

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.