PG Željko Batalo ostvarilo visoke prinose pšenice

Poljoprivredni proizvođač Željko Batalo iz Beške, koji važi za velikog poznavaoca ishrane bilja, iako mu je svega 23 godine, ove godine postigao je prinos hlebnog žita od 9 t/ha. Ovaj mladi poljoprivrednik ističe da je Šabac prava adresa za nabavku đubriva, kako zbog dobrog kvaliteta tako i zbog mogućnosti izbora različitih formulacija.

Na jesen je primenio NPK 6:24:12 sa dodatkom kalcijuma i sumpora, jer je analiza zemljišta pokazala deficit fosfora. Elixir Zorka mineralna đubriva koristi već dve godine za sve ratarske useve koje gaji – pšenicu, kukuruz, šećernu repu.

Pristalica je analize zemljišta na osnovu čijih parametara, kako ističe, bi trebalo prilagoditi hranivo. Ovaj mladi poljoprivrednik ništa ne prepušta slučaju, tako da je već isplanirao jesenju proizvodnju i vrste Elixirovih đubriva koja će primenjivati. A otkrio nam je i planove za proleće. Za setvu kukuruza odlučio je da proba mikrogranulisano đubrivo Elixir Zorke – SuperStart. Kako kaže, na parcelama od kolega poljoprivrednika, gde je primenjeno ovo đubrivo, kukuruz je imao brz start, razvijen koren, a biljka je izrasla u snažnu i jaku.

Super Start omogućava gajenoj biljci da prevaziđe stresne uslove koji se mogu pojaviti u početnim fazama razvoja i ostaviti značajnije posledice na biljku i očekivani prinos. Ekonomski efekat Super Start đubriva je uočljiv već prve godine primene, naročito u limitiranim uslovima za razvoj mlade biljke.

Super Start se primenjuje zajedno sa setvom uz pomoć uređaja za deponovanje mikrogranula koji se nalaze na sejalici. Preporučen način primene je unošenjem direktno u red sa semenom, a u odredjenim uslovima može se upotrebljavati i fizičkim mešanjem sa zemljišnim insekticidima.

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.