Svečanost povodom NDD nagrađeni za doprinos akciji Spasimo hranu, spasimo humanost

Obeležen peti Nacionalni dan davanja – dva priznanja za Elixir Group

Peti po redu Nacionalni dan davanja obeležen je u zadužbini Ilije M. Kolarca juče, 9. oktobra  na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog inovatora i dobrotvora. Okupljajući​ veliki broj kompanija, fondacija i građanskih organizacija, ovogodišnji Nacionalni dan davanja posvećen kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“ obeležila je dodela priznanja najvećim donatorima za doprinos ovoj kampanji i razvoju filantropije.

Elixir Group nagrađen sa dva priznanja za razvoj dobročinstva u okviru petog Nacionalnog dana davanja.

Elixir Group dobitnik je dva priznanja za razvoj dobročinstva i filantropije povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja i to za „izuzetan doprinos kampanji Spasimo hranu, spasimo humanost i razvoj filantropije“ koje dodeljuje SFF i Koalicija za dobročinstvo i priznanja za „izuzetan doprinos akciji pomoći stanovništvu Ukrajine i razvoju filantropije“ od strane SFF, Fonda B92 i Privredne komore Srbije.

Svečanosti povodom Nacionalnog dana davanja, praznika posvećenog dobročinstvu i filantropiji, prisustvovala je Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije kojoj su uručena oba priznanja. 

Ovo je priznanje za sve naše koleginice i kolege, koje učestvuju i podržavaju sve akcije. Zahvalna sam svima koji svojim aktivnostima doprinose rezultatima koji svedoče o porastu donacija. Solidarnost je jedna od vrednosti koje delimo u Elixiru i zato podržavamo akcije Srpskog filantropskog foruma, koji je poslednjih godina dosta učinio na povećanju vidljivosti i ra​zvoju filantropije. Ponosna sam što smo deo ovog trenutka baš na ovom mestu, baš na današnji dan, u zadužbini Ilije Kolarca na dan rođenja Mihajla Pupina. Ljudi koji su nadvisili svoje doba i pretrajali vekove podižu pogled i postaju mera naše spremnosti da svoje doba učinimo vrednim, i dostojnim njihovog nasleđa. Zahvalni smo SFF-u i izvršnom direktoru Veranu Matiću na inspiraciji i neumornoj energiji, zahvaljujući kojoj pomeramo granice. 

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Margareta Musić i Veran Matić uručenje priznanja na svečanosti NDD 2022

​Nacionalni dan davanja ustanovljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma 2018. godine kada je prvi put obeležen. Cilj obeležavanja ovog datuma je podsećanje na probleme sa kojima se sreću marginalizovane kategorije stanovništva i prikupljaju se sredstva za podršku u toj oblasti.

Peti Nacionalni dan davanja posvećen je akciji Spasimo hranu, spasimo humanost.

Peti Nacionalni dan davanja je kao i prethodne godine obeležen kampanjom Spasimo hranu, spasimo humanost  sa ciljem podizanja svesti o potrebi za većom podrškom najugroženijem stanovništvu, povećanje donacija hrane, racionalnije nabavke i ukidanje PDVa na donacije hrane. 

Zajedno možemo više – Srbija na 27. mestu na Svetskom indeksu davanja.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma istakao je da smo ovogodišnji Nacionalni dan davanja obeležili kao država na 27. mestu na Svetskom indeksu davanja, ali da je potreban dodatni napor svih institucija kako bi se smanjio broj građana koji su na pragu siromaštva. ​

Obraćanje Verana Matića na svečanosti povodom obeležavanja NDD 2022

Iako je u poslednje dve godine zabeležen veliki skok Srbije na Svetskom indeksu davanja na čak 27. mesto, potreban je mnogo veći napor svih, od Vlade koja treba d​a omogući zakonske okvire koji su stimulativni za razvoj dobročinstva, pa preko kompanija kroz društveno odgovorno poslovanje, organizacija civilnog sektora sa povećanjem broja akcija, jer raste broj onih kojima je potrebna pomoć i solidarnost na različitim nivoima – poručio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, u svom obraćanju povodom Nacionalnog dana davanja.​

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma

Priznanje za podršku akciji Spasimo hranu, spasimo humanost na svečanosti u Beogradu pripalo je i Fondaciji Humano srce Šapca, koja već 13 godina posvećeno radi na unapređenju​ socijalne zaštite i podršci materijalno ugroženim porodicama.

Povodom Svetskog dana hrane koji se obeležava 16. oktobra, Humano srce i Crveni krst Negotin podeliće prikupljene donacije materijalno ugroženim porodicama.

Namirnice sakupljene u okviru akcije u Šapcu, Novom Sadu i Beogradu biće uručene Humanom srcu Šapca, a hrana koju su donirali zaposleni u Prahovu, u saradnji sa Crvenim krstom Negotina, biće podeljena materijalno ugroženim porodicama u ovom gradu. 

Hvala svima koji su se uključili i podržali ovu akciju! 

Uručenje priznanja za doprinos razvoju dobročinstva i filantropije povodom NDD 2022
Margareta Musić i Veran Matić uručenje priznanja na svečanosti NDD 2022
Svečanost povodom NDD nagrađeni za doprinos akciji Spasimo hranu, spasimo humanost
Dva priznanja za Elixir Group za doprinos akciji Spasimo hranu i pomoći stanovništvu Ukrajine
Svečanost povodom NDD 2022 održana je u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu
Obraćanje Verana Matića na svečanosti povodom obeležavanja NDD 2022

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.