Godina dobrote u Srbiji: obeležen 6. Nacionalni dan davanja i priznanje za Elixir Group

Na svečanosti povodom obeležavanja 6. Nacionalnog dana davanja /NDD/, u organizaciji Srpskog filantropskog foruma, otvorena je Godina dobrote u Srbiji, sa ciljem promocije svih koji svojim aktivnostima i primerom doprinose razvoju dobročinstva, solidarnosti i empatije posebno u školama. Na svečanosti održanoj u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, Srpski filantropski forum zajedno sa Ministarstvom prosvete odao je priznanje izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji.

Pored istaknutih pojedinaca i đaka, Elixir Group je dobitnik Svedočanstva o dobroti za nesebičan doprinos akciji pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj i SirijiPriznanje je uručio Veran Matić, izvršni direktor SFF našoj Margareti Musićdirektorki korporativnih komunikacija Elixir Group.

Solidarnost i​ empatija preko su potrebne u vremenu koje obiluje najrazličitijim izazovima. Ako ikada, onda upravo sada moramo toga biti svesni i spremni na akciju. Elixir je to potvrdio brzom reakcijom u vreme velikog stradanja žrtava tragičnog zemljotresa u Turskoj i Siriji. Ovogodišnji Nacionalni dan davanja, na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, fokus stavlja upravo na ove vrednosti, otvarajući simbolično Godinu dobrote. Posebna je privilegija i velika radost biti u društvu ovih izuzetnih ljudi, koji su se tim vrednostima istakli, a veliko ohrabrenje predstavljaju deca i mladi, koju pokazuju brigu i razumevanje za drugog – preko potrebne u savremenom svetu, ali i u našem okruženju posle velike tragedije u školi „Ribnikar“ i eskalacije nasilja među mladima. Ohrabriti dobre da istraju izuzetan je zadatak na kom moramo istrajati.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Šesti Nacionalni dan davanja 2023

Cilj ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana davanja, u okviru kog je organizovana i kampanja za razvoj empatije kod školaraca, usmeren je na skretanje pažnje široj društvenoj zajednici na tragične događaje iz maja 2023. godine. Na svečanosti su govorili Veran Matić, izvršni direktor SFF, Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete i Naida Zečević Bean, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj /USAID/.

Veran Matić poručio je da manifestaciju posvećuje deci koja nisu više sa nama, ali su u našim srcima i posebno se zahvalio roditeljima Sofije Negić i Katarine Martinović, koje su tragično stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“, 3. maja ove godine.

Šesti Nacionalni dan davanja 2023_Veran Matić

Dobrote i dobročinstva nikada nije dovoljno. Ipak, sada je potrebnija, kao nikada ranije, kao snažan i trajan odgovor na zločine prema deci i mladima u OŠ Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju. Odavanjem priznanja zapaženim dobročiniteljskim naporima, naročito u osnovnim i srednjim školama, želimo da inspirišemo mlade ljude da se dobročinstvo još više širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane naša svakodnevna aktivnost. U „Godini dobrote“ očekujemo mnogo više dobrih, kreativnih i korisnih projekata i inicijativa koje ćemo podržati. Čast nam je što smo su brojni učenici i nastavnici postali dao naše filantropske familije i što ćemo u narednoj godini umnožiti broj humanih dela, solidarnost, drugarstvo i empatiju.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

U „Godini dobrote“ radiće se na daljoj promociji dobrih dela u školama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, udruženjima, stvaranju partnerstava između škola i udruženja na lokalu kako bi se dobra dela što više širila.

Nacionalni dan davanja obeležava se od 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Koalicije za dobročinstvo, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje. Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Inspire to Action, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).​​​​

Šesti Nacionalni dan davanja 2023
Šesti Nacionalni dan davanja 2023_Veran Matić
Šesti Nacionalni dan davanja 2023

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i