Elixir Zorka: Sprovedena interna kontrola povodom kratkotrajnog oslobađanja gasne faze amonijaka tokom godišnjeg remonta i preduzete preventivne mere 

Povodom događaja od 29. marta 2024. godine u Šapcu, kada je prilikom redovnog godišnjeg remonta i preventivnog održavanja praznog sfernog rezervoara, došlo do kratkotrajnog ispuštanja nedetektovane gasne faze amonijaka, Elixir Zorka je sprovela niz zaštitnih i preventivnih mera i nakon ospežne interne kontrole objavila Specijalni izveštaj o okolnostima i uzrocima ovog događaja.

Hitna reakcija i preduzete mere

U prvom ovakvom događaju koji se dogodio u Elixir Zorki, odreagovali smo u najkraćem roku zaštitnim merama, a potom smo sproveli i opsežnu internu kontrolu. Takođe, na dan događaja nadležni inspektor pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor.

Sve preduzete pripremne aktivnosti koje su prethodile događaju, hitne mere koje su preduzete kao odgovor na događaj, kao i dodatne mere preduzete u narednim danima, bile su adekvatne u sprečavanju rizika po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Pored toga, pokrenuli smo realizaciju dodatnih dugoročnih preventivnih mera koje imaju za cilj otklanjanje svih potencijalnih rizika da se slične okolnosti ponove.

Tokom ovog događaja koji je trajao veoma kratko, nije bilo posledica po zdravlje ljudi. Tri osobe su se javile hitnoj službi zbog lakših tegoba, bez zadržavanja na bolničkom lečenju.

Transparentna komunikacija sa lokalnom zajednicom

Preuzimamo punu odgovornost i obavezu da transparentno i blagovremeno obaveštavamo građane o svim aktivnostima i događajima u fabrici koji su u javnom interesu. Posvetićemo se daljem unapređenju procedura za reagovanje u kriznim situacijama i postupiti u skladu sa svim merama i zaključcima  koje nalože nadležne institucije.

Izražavamo žaljenje zbog ovog događaja i zahvaljujemo se građanima na brzoj i solidarnoj reakciji.

Elixir Zorka ostaje posvećena najvišim standardima bezbednosti i zaštite životne sredine, kao i transparentoj i otvorenoj komunikaciji i saradnji sa institucijama i lokalnom zajednicom.

Specijalni izveštaj o okolnostima i uzrocima kratkotrajnog ispuštanja gasne faze amonijaka u vazduh, preduzetim i planiranim merama na dan i nakon 29. marta – možete pročitati ovde.


Pozivamo građane Šapca da nam postave pitanja ili upute komentar, kako bismo dodatno pojasnili sve aspekte vezane za ovaj događaj ili druge aspekte našeg poslovanja.

Unesite Vaše pitanje ili komentar

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.