Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024. Kompanije izvoznici u EU iz sektora aluminijuma, gvožđa/čelika, cementa, veštačkih đubriva, električne energije i vodonika počeli su da obaveštavaju svoje partnere o emisijama štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) nastalih u proizvodnji.  Od 1. januara 2026. za ove industrije će početi obaveza plaćanja CBAM takse i tada će za svaku tonu emitovanog ugljen-dioksida (CO2) nastalog u proizvodnji morati da plate određeni iznos. 

Svi smo svesni globalnog zagrevanja i rizika koje ono donosi. Potrebno je da se prilagodimo, a Evropa je region koji je doneo konkretne mere u borbi protiv klimatskih promena. Imajući u vidu da polovinu proizvoda izvozimo u Evropsku uniju (EU), počeli smo da se usklađujemo sa zahtevima u pogledu dekarbonizacije.

objasnio je kolega Predojević i dodao na Elixir Grupa ima tim ljudi koji radi na CBAM izveštavanju.

On je naveo da će u okviru investicionog ciklusa Prahovo 2027 biti realizovane četiri tehnološki povezane greenfield investicije: nova fabrika fosforne kiseline, fabrike za proizvodnju kristalnog mono-amonijum fosfata (MAP) i tečnih đubriva, kao i Energana za energetsko iskorišćenje otpada.   

Prioriteti investicionog ciklusa Prahovo 2027 su dekarbonizacija i cirkularnost. Cilj nam je da tehnološki povezanim greenfield investicijama razvijemo postojeća postrojenja u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski kompleks. Nećemo se zadržati na četiri nova postrojenja jer u Prahovu pored Dunava posedujemo 300 hektara zemljišta, koje se nalazi u sunčanom regionu. Taj potencijal ćemo iskoristiti za izgradnju solarnog i vetro parka, a planiramo i postavljanje baterija za skladištenje električne energije. To su velike investicije koje smo već započeli, planiramo da ukupno investiramo 300 miliona evra. Otvorićemo 200 novih radnih mesta, od čega najviše inženjerskih.

istakao je Predojević.

U panelu su učestvovali i Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor cementare Lafarge Srbija, Branko Zečević, predsednik Metalfer Grupe i Mirjana Jukić iz Messer Tehnogasa. 

Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) odnosi se na uvoz proizvoda sa velikim otiskom CO2, kojim EU želi da zaštiti svoje tržište od nelojalne konkurencije i da ne bi evropski proizvođači izmesatili svoju proizvodnju u one države gde se klimatske politike ne sprovode ambiciozno kao u Evropi. To je carinska taksa na robu koja se uvozi u EU, a koja se obračunava na osnovu emisije CO2 nastalog u toku proizvodnje – rekla je moderatorka panela Ankica Barbulov, direktorka kompanije NegaWatt Solutions. 

rekla je moderatorka panela Ankica Barbulov, direktorka kompanije NegaWatt Solutionos.

Učesnici su se složili da bi privreda lakše prešla na zelene i obnovljive izvore energije ukoliko u Srbiji bila primenjena ista regulativa kao i u EU.  

Na Beogradskom energetskom forumu će učestvovati više od 400 stručnjaka iz 26 zemalja, uključujući predstavnike 150 kompanija. 

Panel „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“

Povezani članciElixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.