Preporuke đubrenja soje

Neadekvatna i smanjena primena mineralnih đubriva u usevu soje rezultira nestabilnim i nižim prinosima

Za uspešnu proizvodnju soje veoma je bitan bilans mineralnih materija odnosno visoke prinose nije moguće postići na parcelama gde nedostaju određeni mineralni elementi. Na plodnom zemljištu koje je dobro obezbeđeno hranivima, potrebno je uneti samo one količine hraniva koje se iznesu prinosom, kako bi se održavao nivo plodnosti zemljišta.

Soja ima snažan korenov sistem i pogoduju joj humusna zemljišta dobrog vodno-vazdušnog kapaciteta sa neutralnom pH vrednošću zemljišta (6 – 8), zbog toga je praksa da se đubrenje često izostavlja ili se upotrebljavaju neadekvatne količine mineralnih đubriva što često rezultira padom prinosa.

Fosfor (P) i kalijum (K) se najčešće unose u jesen sa osnovnom obradom, međutim postoje formulacije đubriva koje se mogu primeniti i u proleće predsetveno ili u red sa setvom soje.

Proizvodni asortiman Elixir Zorka obuhvata paletu različitih formulacija đubriva koja svojim odnosnom hranjivih elemenata i kvalitetom u potpunosti odgovaraju zahtevima proizvodnje soje.

Koje mineralno đubrivo preporučujemo u usevu soje

NPK 8:15:15

Proizvod NPK 8:15:15 + 3% Ca + 9% S se primenjuje u đubrenju velikog broja biljnih vrsta zbog ujednačenog odnosa fosfora (P) i kalijuma (K). Odlikuje ga dobra rastvorljivost i pristupačnost fosfora (P) u toku vegetacionog perioda.

NPK 6:24:12

Proizvod NPK 6:24:12 + 5%S + 2%Ca + 0,05% Zn. Pored naglašenog sadržaja fosfora (P) sadrži i sekundarne makroelemente sumpor (S) i kalcijum (Ca), kao i mikroelement cink (Zn), čije prisustvo utiče na brojne fiziološke procese u biljkama.

AmoSulfan

AmoSulfan spada u kategoriju azotnih đubriva. Izuzetno je pogodan za prihranu svih biljnih vrsta. Primenom AmoSulfana značajno se poboljšava dostupnost i usvajanje fosfora na alkalnim i neutralnim zemljištima.

NutriBOOST NP 10:45

NutriBOOST NP 10:45 + 5% S + 1% Zn je mikrogranulisano đubrivo nove generacije sa specijalnim dodatkom koji štiti fosfor (P) od blokade u zemljištu, sprečavajući njegovu reakciju sa drugim elementima kao sto su Ca, Al i Fe.

NutriBOOST NP 10:45

Primenom NutriBOOST đubriva fosfor je zaštićen.

Fosfor je veoma važan za procese oplodnje kod biljaka kao i za dobro ukorenjavanje i jačanje korenovog sistema. Azot (N) činilac koji se nezavisno od ostalih makroelemenata primenjuje u usevu kukuruza, u tehnologiju proizvodnje treba uvrstiti formulacije koje imaju izraženiji udeo fosfora (P) i kalijuma (K).

NutriBOOST

Kako pomažemo našim klijentima i partnerima

Saveti eksperata

U procesu odabira adekvatnog hraniva za usev soje, naši ekperti su uvek na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Odabirom proizvoda iz palete mineralnih đubriva Elixir Zorke, na osnovu analize zemljišta i potreba gajenog useva, poljoprivredni proizvođači omogućavaju gajenim kulturama uravnotežen rast i razvoj biljaka, kao i stabilne i visoke prinose.

Stabilan rast i visoki prinosi

Pravilan rast i razvoj biljaka zahteva uravnoteženi balans hranljivih elemenata koji se nalaze u zemljištu. Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorka odlikuje visoka koncentracija hranljivih materija, ujednačena granulacija i visoka vodorastvorljivost u zemljištu.

Više o mineralnim đubrivima

Kontaktirajte naš prodajni tim

Saznajte više o našim proizvodima i preporukama đubrenja. Popunite formu niže i neko od naših eksperata će vas kontaktirati.
* Obavezna polja.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.