Zorica Popović, generalni direktor, Elixir Group: Koristimo sva „best practice“ rešenja

Elixir Group je regionalni lider u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva visokog kvaliteta i fosforne kiseline, ali i u mnogim drugim segmentima agrobiznisa. Grupa izvozi čak 70 odsto proizvodnje i to u više od 50 zemalja na svim kontinentima.

Najveći uspeh Elixir Grupe je globalna prepoznatljivost na tržištu mineralnih đubriva, što je i bio jedan od strateških ciljeva. Mineralna đubriva proizvedena u fabrikama u Šapcu i Prahovu koriste se od Kine i Novog Zelanda, do Meksika i Argentine, kao i u zemljama EU

Da li je svaka od pet kompanija koje posluju u okviru Elixir Grupe podjednako uspešna?

Elixir Grupa je najviše orjentisana ka agrobiznisu, s obzirom na to da najveći deo naše proizvodnje čine mineralna đubriva za ishranu biljaka, ali je kroz nove proizvodne linije sve više prisutna i u mnogim drugim granama industrije. Sve članice Elixir Grupe su međusobno povezane i svaka je u svom segmentu izuzetno uspešna. Hemijska divizija Elixir Grupe vertikalno integriše delatnosti više kompanija članica, od proizvodnje fosforne kiseline u Elixir Prahovu sa kapacitetima od 180.000tona, nastavlja se kapacitetima od 600.000 tona različitih formulacija mineralnih đubriva u Elixir Prahovu i Elixir Zorki, do distribucije na domaćem, regionalnom i globalnom tržištu koju vrši Elixir Agrar. Članice hemijske divizije su po svojim rezultatima i potencijalima nosioci daljeg razvoja poslovnog sistema.

Vi ste pokazali da konstantnim ulaganjima u napredna tehnološka rešenja, ali i u kadrove može brzo da se krene napred. Da li je to pobednički recept za našu poljoprivredu, privredu, pa i za čitavu zemlju?

Imajući u vidu da jedan deo svojih proizvoda plasiramo na globalnom tržištu, gde su nam konkurencija multinacionalne kompanije, trudimo se da koristimo sva „best practise“ rešenja kada je tehnologija u pitanju, da bismo po svim paremetrima bili konkurentni. Po potrebi koristimo znanja svetskih stručnjaka, koji su naši stalni konsultanti i saradnici na novim projektima, a ulaganje u kadrove i organizaciju je neophodno da bi korišćenje najsavremenijih tehnologija moglo biti primenjeno u praksi.
Srbija ima uspešnu ratarsku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju i nalazi se na mapi evropskih izvoznika. Iako je poslednjih godina napravljeno dosta pomaka, nakon više uspešnih privatizacija nekadašnjih giganata agro industrije, potencijali Srbije još nisu potpuno iskorišćeni.

Da li je u ovako ozbiljnoj međunarodnoj konkurenciji teško osvojiti nova tržišta? Da li ste zadovoljni izvozom?

Proizvodni hemijske divizije Elixir Grupe su tržišno konkurentni i na najzahtevnijim i najrazvijenijim svetskim tržištima, tako da trenutno izvozimo 70 odsto proizvodnje i to u više od 50 zemalja.
Možemo reći da je najveći uspeh Elixir Grupe činjenica da smo postali globalno prepoznatljivi na tržištu mineralnih đubriva, što je jedan od strateških ciljeva. U ovom trenutku mineralna đubriva proizvedena u fabrikama u Šapcu i Prahovu koriste se svuda po svetu, od Kine i Novog Zelanda, do Meksika i Argentine, u zemljama EU takođe.
Od proizvođača fosforne kiseline za potrebe sopstvene proizvodnje postali smo važan dobavljač ove kiseline raznim industrijama u 19 visokorazvijenih evropskih država. Tako se fosforna kiselina Elixir Prahova danas koristi na plantažama paradajza u Italiji, zaštiti drveta u Švedskoj, prečišćavanju otpadnih voda i papirnoj industriji u Austriji i industriji deterdženata u Poljskoj, ali mi, uprkos tome, konstantno radimo na razvoju novih proizvoda.

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.