Značajne investicije u Elixir Zorki u unapređenje procesa i ekologiju

2021. godinu u poslovanju Elixir Zorke obeležile su značajne investicije u ekologiju – unapređenje tehnološkog procesa, uz postavljanje dva dodatna skrubera-filtera, podizanje visine fabričkog dimnjaka i smanjenje vidljivosti perjanice završnog emitera.

Projektni tim – tim profesionalaca sa integritetom.

Radi što efikasnijeg obavljanja velikog posla oformljen je tehničko tehnološki tim u kom su u ime Tehničkog Centra Dragoljub Pavlović, Mijodrag Martić, Nemanja Tošković, Damjan Karlovčan, Mladen Vuković, u ime Elixir Zorke, Nikola Belobaba, Radovan Katanić, Vladimir Višnjić, Branko Obradović, Nikola Todorov, Miroslav Zec, a iz PMO i Nabavke Jovana G Petrović, Danijela Ristivojević, Nikola Milanović, Predrag Aresnović. Eksterni saradnik ovog tima na velikom projektu je bio profesor Ivan Pavkov, dugogodišnji prijatelj Elixira.

Redovni remonti, stalna ulaganja u kvalitet.

Svake godine se u manjoj ili većoj meri vrše remonti u našim fabričkim pogonima. Ekološka investicija predstavlja najzajhtevnije radove do sada.

Tri faze tehničkog rešenja.

Dogradnja predispirača završnog ispirača, dogradnja ispirača granulatora i ugradnja sistema za smanjenje vidljivosti dimne perjanice uz upotrebu prečišćenih toplih gasova iz procesa aspiracije fluidizacionih hladnjaka su tri faze u okviru kojih je sproveden remont. Nakon ugradnje opreme, na scenu su stupili inženjeri tehnolozi Elixir Zorke, kako bi podesili procesne parametre.

Uz dosta početnih muka i uloženih napora podešeni su najbolji parametri i prepoznati su efekti poboljšanja. Emisija zagađujućih materija je prepolovljena u odnosu na period pre remonta i primećeni su pozitivni efekti razmagljivanja dimne perjanice posebno u toku dana.

Nikola Belobaba, direktor proizvodnje Elixir Zorke

2021. – godina inovacija i unapređenja proizvodnje.

Nakon sagledavanja efekata za smanjenje vidljivosti perjanice, tehničko – tehnološki tim je osmislio još dve faze za poboljšanje ovog efekta i ove faze će biti realizovane 2022/2023. godine.

Nakon završetka remonta i starta pogona, krajem jula meseca, paralelno su krenuli građevinski radovi na projektu ispirača granulatora koji su završeni u novembru 2021. Inženjeri tehnolozi Elixir Zorke su veoma brzo podesili parametre i ispirač je bez ikakvih dopuna, prepravki ili dorada pušten u rad.

Već na prvoj formulaciji su primećeni pozitivni efekti, emisija je još 10-20% niža. Uz ovakav sistem smo došli na komotan rad pogona bez rizika za prekoračenje graničnih vrednosti emisija čak i u nestabilnim režimima rada.

Nikola Belobaba, direktor proizvodnje Elixir Zorke

U narednom periodu nas očekuje nastavak praćenja efekata na emisije, uz proizvodnju svih ostalih formulacija koje inače proizvodimo gde očekujemo potvrdu efikasnosti sistema.

Elixir Zorka posluje prema zakonskim okvirima.

Ukupna vrednost svih izvedenih radova je preko 3 miliona evra. Elixir Zorka je ishodovao IPPC dozvolu u maju 2018. godine. Integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (IPPC – integrated pollution prevention and control) koju izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine je u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, odnosno sa propisima EU. Integrisana dozvola podrazumeva da kompanija racionalno upravlja​ resursima, deluje na izvoru zagađenja i obezbeđuje uslove za smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište, u skladu sa definisanim vrednostima najbolјih  dostupnih  tehnologija  (BAT – Best available technology).

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.