Žetva pšenice u zrenjaninskom ataru

Žetva pšenice u Vojvodini je pri kraju. Očekuje se da ovogodišnji rod bude za petinu veći nego lane.

Posetili smo žetvu pšenice u zrenjaninskom ataru. Atare opštine Zrenjanin i Žitište je 19. juna pogodilo olujno nevreme, praćeno jakim vetrom i gradom. Velike količine padavina, praćene olujnim vetrovima, dovele su do poleganja pšenice na velikom broju parcela. Dodatne probleme je izazvao i grad veličine lešnika koji je takođe zahvatio deo atara. Grad je zahvatio useve pšenice destak dana pred žetvu. Usled udara leda došlo je do kidanja klasova i rasipanja zrna pšenice. Procene su bile da će štete biti umanjenje roda za 30-40%.

Ugledni Zrenjaninski poljoprivredni proizvođač Predrag Vukov upravo završava žetvu pšenice na svojim površinama. Pomenuta nepogoda Predraga nije zaobišla. Grad mu je opustošio oko 10 ha pod pšenicom. Gubici na površinama koje je pogodio grad su skoro 50 % u odnosu na prosečni prinos koji je ostavario ove godine. Nepovoljne vremenske prilike su dovele i do komplikacija u kombajniranju useva, obzirom da je većina pšenica u ataru polegla. Međutim, ne računajući površine pogođene gradom, Predrag je zabeležio prosečan prinos pšenice od oko 7,5 t/ha. Ovako dobar prinos velikoj meri duguje primeni đubriva NP 16:20 iz Standard linije đubriva Elixir Zorke.

Đubrivo Elixir Zorke NP 16:20 + 12% S + 0,05% B iz Standard linije je neorgansko, čvrsto, kompleksno đubrivo koje sadrži neophodne makroelemente – azot i fosfor, kao i sekundarne elemente sumpor i bor. Primenjuje se u velikom broju kultura, a naročito se preporučuje za ishranu ozimih strnina. Unošenjem u jesen, obezbeđujemo dovoljnu količinu azota da bi se obavili procesi mineralizacije zaoranih žetvenih ostataka. Zbog visoke vodotopivosti azota i fosfora ovo đubrivo se može koristiti i kao startno, rasipanjem po celoj površini ili unošenjem zajedno sa setvom putem depozitora.

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.