Pobednik natpevavanja 56. Mokranjčevih dana Novosadski kamerni hor

Završeni 56. Mokranjčevi dani – Elixir Fondacija dobitnik najvišeg priznanja ovog festivala

Dodelom festivalskih priznanja i nastupom Akademskog hora Collegium musicium koji se predstavio programom Tragovi iz sazvežđa Regula pod dirigentskom palicom dr um. Dragane Jovanović završeni su 56. Mokranjčevi dani.

Elixir Fondacija pomogla je i ove godine realizaciju najznačajnije manifestacije u Negotinskom kraju u znak sećanja na život i delo Stevana Stojanovića Mokranjca.

Elixir Fondacija našla se među dobitnicima Plakete 56. Mokranjčevih dana, najvišeg priznanja ovog festivala. Plaketu je Margareti Musić, direktorki Elixir Fondacije uručila Jovanka Stefanović, direktorka Doma kulture Negotin​.

Retke su i zato dragocene manifestacije poput Mokranjčevih dana. Izražavam veliko poštovanje prema vrsnim stvaraocima i umetnicima koji ovu manifestaciju čine posebnom i prema veliko​m broju entuzijasta zahvaljujući kojima ona postoji i opstaje više od pola veka. Ova svetkovina muzike, stvaralaštva, razumevanja i saradnje, jer muzika je univerzalni jezik, neguje vrednosti za koje se i mi zalažemo. To prepoznavanje urodilo je sinergijom za koju se nadam da će doprineti novom kvalitetu i dugovečnosti festivala.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Margareti Musić uručeno priznanje za Elixir Fondaciju

Ponosni smo na dobru i kreativnu atmosferu u Negotinu koju je obeležio raznovrstan kulturno-umetnički sadržaj.

Tokom sedam festivalskih dana posetioci su imali priliku da uživaju u različitom kulturno-umetničkom sadržaju, kamernim orkestrima, horskom pevanju i natpevavanju, koncertima, premijerama, izložbama i naučnim tribinama.

Sonja Marinković, selektorka 56. Mokranjčevih dana istakla je da je ovogodišnji festival protekao u znaku horskog stvaralaštva i spomenula brojne premijere koje su festivalu dale ekskluzivnost. Ona je istakla da je „Collegium musicium“ obogatio završnicu Mokranjčevih dana ,,simfonijom osećanja, ljubavi i sećanja na one naše najvrednije“. 

Obraćanje Sonje Marinković na svečanom zatvaranju 56. Festivalu Mokranjčevi dani

Prošli smo mnogo toga, ugostili vrhunske umetnike i dodali smo poslednji dragi kamen, naš „C​​ollegium musicium“. U to ime, ja želim da ovaj festival i dalje traje, da bude inspirisan Mokranjcem i čuva ono što su generacije pre nas tako dobro postavile, da učimo od njih i idemo dalje.

dr Sonja Marinković, selektorka 56. Mokranjčevih dana

Preko stotinu izvođača iz zemlje i inostranstva oživelo je Mokranjčevo nasleđe kroz raznovrsne žanrove, horsku muziku, folklor, džez. Dobra i kreativna atmosfera ispunila je očekivanja publike, učesnika i posetilaca, a predsednik opštine Negotin zahvalio je svima koji su doprineli i oživeli grad tokom prethodnih dana. 

Meni ostaje da se zahvalim svima na učešću i doprinosu u organizovanju našeg najvećeg festivala. Prethodnih nedelju dana pokazali smo zahvalnost našem velikom Mokranjcu koji je proslavio naš grad, Srbiju i srpsku muziku. Nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno učiniti da ovaj festival bude još bolji.

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin
Obraćanje Vladimira Veličković na svečanom zatvaranju 56. Festivala Mokranjčevi dani

Mokranjčevi dani predstavljaju riznicu kulture i praznik muzike u Srbiji duže od šest decenija.

Mokranjčevi dani u šestoj deceniji trajanja jedna su od najvrednijih manifestacija kulture u Srbiji i jedna od retkih koja afirmiše ovu vrstu muzičkog stvaralaštva. Poštovaoci ove muzičke svetkovine, kako su najavili, okupiće se u Negotinu ponovo 9. januara, na dan rođenja velikog kompozitora. 

Gudački kvartet Aleksandre Vrebalov
Obraćanje Sonje Marinković na svečanom zatvaranju 56. Festivalu Mokranjčevi dani
Pobednik natpevavanja 56. Mokranjčevih dana Novosadski kamerni hor
Klasici u 11 horsko pevanje na trgu u Negotinu
Predstava Brodvejske vragolije glumci pozorišta na Terazijama u Negotinu
Svečanost povodom zatvaranja 56. Festivala Mokranjčevi dani

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.