Vrtić u šumi

Daleko od ekrana, u prirodnom okruženju, deca predškolske ustanove „Naše dete“ u Šapcu jedan dan u nedelji provode u šumi, u okviru projekta Vrtić u šumi. Elixir Fondacija podržala je ovaj projekat donacijom za kupovinu rekvizita – mikroskopa, lupa, teleskopa i fotoaparata koji na nekoliko sati menjaju sveske, olovke i klupe, a stimulišu decu da otkrivaju, istražuju i upoznaju se sa prirodom.

Margareta Musić – dan sa decom u šumi

Podrška ovom projektu za nas je velika radost, jer su deca i mladi u fokusu naše pažnje. Veoma mi je drago što šabačka Predškolska ustanova vaspitanju dece pristupa na ovakav način, uz inovativne metode, kao što je boravak u prirodi. Ovo je korisno za razvoj dece, upotpunjuje njihov saznajni svet i doprinosi zdravom životu.

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije

Boravak u prirodi važan za pravilan razvoj dece.

Istražujući raznovrsni šumski biljni i životinjski svet, deca u neposrednom dodiru sa prirodom uključuju sva svoja čula i sami pronalaze rešenja. Podeljeni u grupe traže hranu za ptice, upoznaju različite vrste cveća, mahovina i insekata. Tako razvijaju motoričke i intelektualne veštine, kao i veštine komunikacije i snalažljivosti.

Opremili smo decu adekvatnom opremom za istraživanje.

Uz rekvizite i opremu koju smo im donirali, deca imaju priliku da samo zabeleže zanimljive situacije kroz video zapise, prave arhivu, a boravak u šumi je moguć i tokom jeseni, u lošim vremenskim uslovima, jer smo im donirali i adekvatnu opremu – čizme i kabanice.

Teleskop – jedan od najzanimljivijih rekvizita u šumi

Deca istinski uživaju, druže se i uče na nov način.

Vrtić u šumi deci pruža drugačije iskustvo i čini svaki korak novim istraživačkim poduhvatom terajući ih da zajedno pronađu „zakopano blago“, nahrane ptice i nauče da razlikuju različite vrste biljaka.

U šumi, na neizvesnom terenu, deca sama istražuju, fotografišu, otkivaju kako funkcioniše svet oko nas. Važno je da upoznaju prirodu u svim njenim stanjima, da se povežu i osveste koliko su nam važni boravak u prirodnom okruženju, čist vazduh, biljke, životinje.

Silvija Kikanović, glavna vaspitačica PU Naše dete
Vrtić u šumi
Letnjikovačka šuma u Šapcu

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.