Važne teme i odličan nastup naših kolega obeležili prvi dan Look Up! konferencije na Kopaoniku

Juče je na Kopaoniku otvorena najveća regionalna konferencija Look Up! posvećena ekologiji, energetskoj stabilnosti, klimatskim promenama, zaštiti životne sredine, kao i uticaju ovih tema na privredu, lokalnu i regionalnu ekonomiju. Na ove teme govorili su stručnjaci iz privatnog i javnog sektora, profesori, predstavnici vlade, kao i brojni eksperti iz regiona i Evrope koji su kroz dijalog nastojali da dođu do najboljih rešenja i daju predloge koje će država uvrstiti u svoju agendu na putu ka zelenoj tranziciji.

Nakon uvodnih obraćanja, Konferenciju je otvorio prvi panel na temu Stepen cirkularnosti domaće privrede kao uslov za harmonizaciju sa EU. Na panelu se govorilo o ulozi cirkularne ekonomije, svim njenim benefitima za društvo i državu, kao i uslovima koje je potrebno ispuniti na putu prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

Naš kolega Matthias Predojević, kao jedan od panelista, istakao je cirkularnu ekonomiju kao koncept koji nema alternativu. Mathias je uz osvrt na praksu u Evropi i Nemačkoj, u kojoj duže od pola veka postoje spalionice koje primenjuju koncept cirkualrnosti, kazao da je cirkularna ekonomija danas ekološko, ekonomsko, energetsko i pitanje konkurentnosti i opstanka na tržištu.

1. panel prvog dana Look Up Konferencije Matthias Predojević

Održivost će biti ekvivalent uspešnosti, zbog toga je cirkularna ekonomija imperativ i strateški prioritet Elixir Group. Naš cilj je da bude​mo carbon neutralni do 2030. godine, mi smo u procesu realizacije te strategije i verujemo da ćemo biti prva dekarbonizovana industrija fosforne kiseline i NPK đubriva u Evropi.

Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Elixir Group

Ceo panel na ovu temu dostupan je na linku: Stepen cirkularnosti domaće privrede kao uslov za harmonizaciju sa EU

Na panelu ,,Obnovljivi izvori energije – mit ili stvarnost“, naš kolega Nenad Ristić, istakao je da su obnovljivi izvori energije ,,naša stvarnost i nužnost!“

On je rekao da su obnovljivi izvori energije nedovoljno iskorišćeni, a tehnološka rešenja sve savremenija i dostupnija, Nenad se osvrnuo na prednosti biogasne tehnologije koja je doživela značajan rast u EU i ima svestranu primenu.

– Biogasna tehnologija je veoma važna za rešavanje problema biorazgradivog komunalnog otpada i donosi brojne benefite. U Elixiru smo to prepoznali i u okviru naše strategije o dekarbonizaciji u našem fokusu su cirkularnost, alternativni i obnovljivi izvor energije sa fokusom na biometan i solarnu energiju.   – kazao je Nenad.

Nenad Ristić, senior inženjer za R&D projekte Elixir Group
Nenad Ristić 4. panel prvog dana Look Up! Konferencije

Panel diskusija na ovu temu dostupna je na linku: Obnovljivi izvori energije – realnost ili mit

Konferenciju su otvorili Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Ministarka Vujković istakla je da je zaštita životne sredine u fokusu i da je ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan u skladu sa Zelenom Agendom. Marko Čadež istakao je teme konferencije kao ključne za dalji razvoj regiona. On je rekao da je PKS pripremila i objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, čiji je cilj da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

Juče tokom dana održana su još dva panela „e-mobility – put od budućnosti do stvarnosti​“ i „Zelena gradnja kao sastavni deo budućnosti“.

Prvi dan Look Up Konferencije na Kopaoniku
Panel 1 Look Up Kopaonik 2022 Matthias Predojević panelista

Upravljanje otpadom, problemi istorijskog otpada, energetska efikasnost i zeleni vodonik biće teme o kojima će se na govoriti danas na Look Up! regionalnom skupu.

Naš kolega dr Nemanja Todorović učestvuje na panelu na temu „Otpad kao energent i resurs reciklažne industrije“.

Povezani članci