U Šapcu otvoren 36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji pod generalnim pokroviteljstvom Elixir Group

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji Procesing 23  otvoren je 1. juna u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu u prisustvu velikog broja profesora i stručnjaka iz celog regiona. Svečanom otvaranju Procesinga 23 prisustvovali su predstavnici državnih institucija, Inženjerske komore Srbije, brojni profesori i studenti Univerziteta iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Dvodnevni stručni skup otvoren je obraćanjem prof. dr Aleksandra Jovovićapredsednika Društva za procesnu tehniku SMEITS-a, prof. Bratislava Blagojevićapredsednika SMETIS-aprof. dr Marka Obradovićapredsednika Naučnog odbora 36. Procesinga i Stefana Komazecadirektora Elixir Zorke.

Mi sarađujemo sa profesorima Mašinskog fakulteta već dugo, naš tim je i ranije učestvao na Procesingu i prošle godine poneo nagradu za najbolji stručni rad. Drago nam je što smo ove godine generalni pokrovitelji 36. Međunarodnog kongresa u procesnoj industriji koji okuplja profesionalce, stručnjake i inženjere iz cele Srbije i regiona. Elixir Group je dana pouzdan partner u hemijskoj industriji na globalnom tržištu. Naš tim čini preko 1.900 profesionalaca, razvili smo ekspertizu u proizvodnji mineralnih đubriva i fosforne kiseline i 70% proizvodnje izvozimo na svetsko tržište Verujemo da će ovaj skup biti koristan za razmenu iskustava i primera dobrih praksi u primeni obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije gasova staklene ​​bašte u industriji.

Stefan Komazec, na svečanom otvaranju Procesinga 23, kom je ovom prilikom uručena zahvalnica za podršku Elixira u realizaciji 36. Kongresa o procesnoj industriji.
Stefan Komazec Procesing 23

​Organizatori Procesinga 23 izrazili su posebnu zahvalnost Elixir Group na posvećenosti i doprinosu u realizaciji ovogodišnjeg Kongresa i pohvalili autore brojnih stručnih radova koji su ove godine stigli na konkurs Procesing 23.

Prof. dr Aleksandar Jovović

Elixir Group je ove godine generalni pokrovitelj Procesinga 23, ali i učesnik kao i prethodnih godina. Nama je čast što se 36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji održava u Šapcu uz podršku Elixira koji obeležava 85 godina od osnivanja HI Zorke Šabac. „Elixir“ je sigurno jedna od firmi koje imaju najveći broj unapređenja u regionu, gradi nova, velika postrojenja, stalno ulaže u svoj i razvoj procesne industrije i stvarno mislimo da bi bila dobra prilika, ne samo da se posavetuju sa stručnjacima raznih profila i branši, kako u oblasti životne sredine tako i procesne tehnike ovde, već i da ljudi iz branše cele Srbije, ali i regije, čuju kako izgleda jedna velika kompanija i šta su njeni veliki projekti. Ko zna, možda se izrodi mogućnost za neku saradnju, projekte, poslove.

Prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku pri SMEITS-u

Prof. Bratislav Blagojević istakao je važnost ovakvih okupljanja, razmenu iskustava na temu povećanja energetske efikasnosti i smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu ističući da je Elixir Group, zajedno sa svojim članicama, među kojima je Elixir Zorka, pionir u primeni inovativnih modela cirkularne ekonomije i racionalizacije potrošnje prirodnih resursa.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo u Šapcu, gradu koji je domaćin zahvaljujući Elixir Group, kompaniji koja je pokrovitelj našeg Kongresa o procesnoj industriji i naš partner u ovom značajnom poduhvatu. To pokazuje da je trend u Srbiji prema daljoj saradnji i akademske zajednice u regionu i ono što predstavljaju naše tehnološki napredne kompanije u svakom pogledu, a Elixir Group je jedna od takvih. Ta veza između nauke, istraživanja i proizvodnje u kompanijama koje imaju značajne istraživačke kapacitete, laboratorije kao što je Elixir Group, jeste nešto što garantuje jako dobru budućnost ovog našeg privrednog ambijenta i svakolikog razvoja države.

Prof. Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a
Bratislav Blagojević Procesing 23

Prilikom svečanog otvaranja dodeljena su priznanja o izuzetnom doprinosu o procesnoj tehnici, priznanje za najbolji master rad i priznanje za najbolji rad na Procesingu 23.

Prvi okrugli sto na Procesingu 23 – Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha

Prvog dana Konferencije održan je i okrugli sto na temu Monitoring emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha na kom su govorili Dr Igor Dragičević iz Zavoda za javno zdravlje ŠabacMilenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije i prof. dr Dušan Todorović sa Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Panelom je moderirao dr Slobodan Tošovićspecijalista ekotoksikologije, a panelisti su govorili o kvalitetu i načinima poboljšanja vazduha, mapiranju zagađivača, utic​aju industrijskih emisija na okruženje i proširivanju sistema monitoringa i modernizacije opreme za praćenje kvaliteta vazduha u Šapcu.

Okrugli sto Monitoring vazduha Procesing 23

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.