U poseti kod dobrog domaćina

Dobro je poznato da na đubrivu ne bi trebalo štedeti jer koliko hrane toliko i roda. Žarko Debeljački je ratar iz Srbobrana koji je nedavno učestvovao u nagradnoj igri organizovanoj na Savetovanju poljoprivrednika na Tari i tom prilikom je od „Elixir agrara“ na poklon dobio kompleksna mineralna đubriva Fabrike Elixir Zorka iz Šapca. Gospodin Debeljački će ova đubriva iskoristiti u predstojećoj prolećnoj setvi na nekoj od svojih njiva i pre nego što je osvojio vrednu nagradu on je ranije koristio mineralna đubriva iz šabačke fabrike i tada je bio zadovoljan postignutim rezultatima. – Jesmo, primenjivali smo ta đubriva i zadovoljni smo sa tim đubrivom, bilo je lepo, rodilo je. Radimo negde oko 350 hektara naše zemlje i zakupa. Sejemo žito, kukuruz i soju. Te tri kulture. Kako ste zadovoljni sa prošlogodišnjim rodom? – Pa nismo zadovoljni jer je suša odnela svoj deo ali žito je rodilo solidno, a soja i kukuruz su rodili slabije. Prinosi su zavilisli od područja gde je sejano. Ovo prema Novom Sadu, što mi zovemo, taj deo je rodio bolje, bilo je tu i do 5 -6 tona kukuruza, a onamo na drugoj strani gde je višlja zemlja, tu je bilo dosta manje bilo je i tona i po i dve i svašta je bilo. Suša je uradila svoje. Mi smo pitali koliko je neophodno da se utroši đubriva po jednom hektaru da bi se dobio visok rod i da bi se zaradilo? – Ne sme da se štedi. Trebalo bi da se baci po hektaru 500 do 600 kila da bi bio dobar rod, jasan je Žarko Debeljački

 

Pored toga što dobijaju kvalitetna kompleksna mineralna đubriva ratarima su uvek na raspolaganju i saveti stručnjaka, jer „Elixir Agrar“ pomaže svojim kupcima da ostvare dobre rezultate. – Za naša kompleksna mineralna đubriva važe 4 osnovna principa primene đubriva, a to su: 1. Pravilan izbor 2. Pravilna formulacija 3. Pravilano vreme primene 4. Pravovremena dostupnost Pravilnom primenom mineralnih đubriva može s povećati efikasnost poljoprivredne proizvodnje čak i do 30 procenata. Kod naših „Elixir Zorka“ mineralnih đubriva svi makro elementi su u obliku, koji biljka najlakše usvaja. Azot je u amonijačnom i u nitratnom obliku, koji su najbolje dostupni biljci. Fosfor je u vodorastvornom obliku, možemo reći da je on čak 95 procenata vodorastvorljiv i u obliku u kom ga biljke najbrže usvajaju. Kalijum u našim kompleksnim mineralnih đubrivima je iz kallijum-hlorida i vrlo lako se usvaja od strane biljke. Trenutno proizvodimo NP 20:20, NPK 15:15:15, NPK 18:16:24 i đubrivo sa izraženim kalijumom NPK 5:10:15, izjavio je samostalni stručni saradnik za kooperaciju u Elixir Agraru Rastislav Roška. Roška je dodao da svaka od granula ovog kompleksnog mineralnog đubriva sadrži sve makro elemente, koji su naznačeni na vreći i to omogućava ravnomernu raspodelu hraniva. „Elixir Agrar“ ima u planu da proširi mrežu svojih savetodavaca, koji će na terenu pružati pomoć u vidu saveta kako bi ratari ostvarili što bolji rod. Autor: “Znanje na poklon”

 

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.