Štetu naneo vetar

Sneg i niske temperature vazduha neće ugroziti pšenicu i druga ozima strna žita, ali su uticali na izmrzavanje koštunjavog voća, najviše kajsija, pa je mraz u pojedinim krajevima gotovo uništio ovogodišnji rod, istakli su sagovornici Tanjuga.
Koordinator udruženja Plodovi Srbije Evica Mihaljević rekla je da će šteta biti velika, ali nije mogla da precizira koliko bi to vrednosno moglo da se iskaže, uz napomenu da se bliže procene mogu očekivati tek iduće nedelje, kada se očekuje rast temperature.

Ona je istakla da štetu kajsijama i drugom koštunjavom nisu nanele niske temperature, već jak vetar koji ih je “omlatio”, posebno u krajevima gde su te kulture dominantne, kao što su čačanski i smederevski.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Tanjugu je rečeno da je mraz najviše štete naneo stablima kajsije, dok sneg ne bi trebalo negativno utiče na pšenicu.
Kako je Tanjugu izjavila Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u službi, kajsija je nastradala, jer je biljka već “isterala” cvetne pupoljke koji su izmrzli na niskim temperaturama, najviše u noći 23. marta.

“Na našem oglednom voćnjaku šteta kod kajsija iznosi 98 procenata. Što se ostalog voća tiče, ozbiljne štete ima na koštunjavom voću koje je ranije krenulo u vegetaciju. Jabuke i kruške za sada su zaštićene, jer su kasnile sa kretanjem vegetacije”, rekla je Bognar Pastor i dodala da će aktuelni sneg donekle zaštititi voćnjake.
Konačne štete, kako je istakla, znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.
Stručnjak iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Novica Mladenov napomenuo je da mrazevi od minus dva do minus tri stepena nisu štetni za pšenicu, tako da se ne očekuje izmrzavanje biljaka.

Na mnogim parcelama u Vojvodini, ali i u nekim drugim područjima, proteklih dana su se mogla uočiti oštećenja na pšenici, koja su na vršnim delovima listova nastala zbog jakog i hladnog vetra.

To nije ništa opasno i biljke će se brzo regenerisati, čim počne rast njihovog stabla, objasnio je Mladenov i dodao da padavine odgovaraju posejanim usevima, ali dosta ometaju početak prolećne setve.

Izvor: Tanjug

 

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.