Štetu naneo vetar

Sneg i niske temperature vazduha neće ugroziti pšenicu i druga ozima strna žita, ali su uticali na izmrzavanje koštunjavog voća, najviše kajsija, pa je mraz u pojedinim krajevima gotovo uništio ovogodišnji rod, istakli su sagovornici Tanjuga.
Koordinator udruženja Plodovi Srbije Evica Mihaljević rekla je da će šteta biti velika, ali nije mogla da precizira koliko bi to vrednosno moglo da se iskaže, uz napomenu da se bliže procene mogu očekivati tek iduće nedelje, kada se očekuje rast temperature.

Ona je istakla da štetu kajsijama i drugom koštunjavom nisu nanele niske temperature, već jak vetar koji ih je “omlatio”, posebno u krajevima gde su te kulture dominantne, kao što su čačanski i smederevski.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Tanjugu je rečeno da je mraz najviše štete naneo stablima kajsije, dok sneg ne bi trebalo negativno utiče na pšenicu.
Kako je Tanjugu izjavila Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u službi, kajsija je nastradala, jer je biljka već “isterala” cvetne pupoljke koji su izmrzli na niskim temperaturama, najviše u noći 23. marta.

“Na našem oglednom voćnjaku šteta kod kajsija iznosi 98 procenata. Što se ostalog voća tiče, ozbiljne štete ima na koštunjavom voću koje je ranije krenulo u vegetaciju. Jabuke i kruške za sada su zaštićene, jer su kasnile sa kretanjem vegetacije”, rekla je Bognar Pastor i dodala da će aktuelni sneg donekle zaštititi voćnjake.
Konačne štete, kako je istakla, znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.
Stručnjak iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Novica Mladenov napomenuo je da mrazevi od minus dva do minus tri stepena nisu štetni za pšenicu, tako da se ne očekuje izmrzavanje biljaka.

Na mnogim parcelama u Vojvodini, ali i u nekim drugim područjima, proteklih dana su se mogla uočiti oštećenja na pšenici, koja su na vršnim delovima listova nastala zbog jakog i hladnog vetra.

To nije ništa opasno i biljke će se brzo regenerisati, čim počne rast njihovog stabla, objasnio je Mladenov i dodao da padavine odgovaraju posejanim usevima, ali dosta ometaju početak prolećne setve.

Izvor: Tanjug

 

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.