Saradnja sa SGS – projekat ocene životnog ciklusa proizvoda kao značajan korak na putu ka dekarobinizaciji Elixir Group

U skladu sa vizijom ,,da stvaramo nasleđe kroz održivi razvoj na dobrobit zajednice i uspeh svakog pojedinca“ Elixir Group aktivno radi na ostavarenju strateški važnog cilja – dekarbonizaciji proizvodnje Hemijske divizije do 2030. godine. Korak ka ostvarenju tog cilja je projekat izrade procene životnog ciklusa (LCA) i ugljeničnog otiska (CFP) naših proizvoda koji će u saradnji sa našim timom relalizovati kompanija SGS, dugogodišnji partner Elixir Group. U prvoj fazi LCA i CFP će se raditi za četiri odabrana proizvoda, a očekuje se da će Elixir tim, kojim na ovom projektu rukovodi, Bojana Milutinović, savladati znanje i kompetencije kako bi iste procene samostalno mogao da radi i za ceo dijapazon proizvoda Elixir Group.

Saradnja sa SGS otvara nove mogućnosti unapređenja naših sistema i tehnologija.

Kako bi definisali ciljeve i potrebno vreme za realizaciju projekta, naše kolege ugostile su tim iz SGS u Elixir Zorki gde su razgovarali o budućoj saradnji. Dalji koraci su jasno definisani, a tim motivisan da u ovom poduhvatu zaista spozna dobre, ali i tačke naših procesa koje mogu biti unapređene.

Izuzetno sam ponosna na Elixir tim koje se uključio u ovaj zahtevan projekat i već u startu pokazao spremnost da da svoj maksimum jer svi vidimo dekarbonizaciju i zaštitu životne sredine kao jednu od ključnih tema današnjice i budućnosti! Tim čine kolege iz svih članica našeg poslovnog sistema – Alija Salkunić, Ljiljana Stanojević, Slavica Bogdanović, Ana Luković, Ivana Latovljev, Ankica Žikić, Strahinja Lazarević, Vladimir Petković, Maja Zec, Nadica Lekić, Sanja Savić, Branimir Bjekić, Zoran Marković, Jovana Petrović, Sanja Kukić i Desanka Dašić. Sigurna sam da će se tokom trajanja projekta i druge kolege priključivati, jer je ovo zadatak koji će u nekom trenutku dotaći svakog zaposlenog i svaki poslovni i proizvodni proces. Radujem se svim unapređenjima i prednostima ovog poduhvata.

Bojana Milutinović, specijalni savetnik za održivi poslovni razvoj

Jasno definisani ciljevi: smanjene CO2 za 2/3 do 2025. i ugljenična neutralnost do 2030. godine.

Elixir Group se aktivno priprema za prelazak sa lineralne na cirkulnu ekonomiju, a jedan od ciljeva na tom putu je smanjenje ugljeničnog otiska za 2/3 do 2025. godine i potpuna ugljenična neutralnost do 2030. godine. Zbog toga je ovaj projekat od izuzetnog značaja za procenu trenutnog stanja i efekta do sada realizovanih ekoloških investicija.

Cilj LCA studije uvid u ekološki učinak Elixir proizvoda.

Cilj ove studije je uvid u ekološki učinak mineralnih đubriva Elixir Zorke, fosforne kiseline i aluminijum triflourida koji se proizvode u Elixir Prahovu. Pored fosforne i aluminijum triflourida, formulacije NPK 6:24:12 i NPK 12:12:17 biće predmet studije koja će analizirati sve faze životnog ciklusa proizvoda kao i relevantne kategorije uticaja na životnu sredinu. Očekuje se da se projekat završi krajem godine.

SGS Grupa je najveća svetska kompanija za verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju. Njihova osnovna delatnost je kontrolisanje i monitoring kvaliteta proizvoda i usluga, sertifikacija sistema menadžmenta i sertifikacija proizvoda i usluga.

Saradnjas sa SGS duga dve decenije.

Već dvadeset godina Elixir Group sarađuje sa kompanijom SGS u različitim oblastima verifikacije i sertifikacije. Brojni projekti u oblasti zaštite životne sredine, provere ISO standarda, obuka i treninga realizovani su u saradnji sa timom SGS.

Povezani članciNastavak saradnje EZ - Metaloplastika Elixir

Elixir Zorka sponzor Metaloplastike i u ovoj sezoni – nastavak uspešne saradnje

U okviru obeležavanja 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac, Elixir Zorka obnovila je ugovor o sponzorstvu sa RK Metaloplastika Elixir. Stefan Komazec, direktor Elixir Zorke i Branislav Đurković, predsednik RK Metaloplastika Elixir, potpisali su ugovor o nastavku saradnje prilikom posete predstavnika i igrača kluba našoj fabrici.