Resursna efikasnost, cirkularna ekonomija i ugljenično neutralna proizvodnja ciljevi Elixir Grupe

Na otvaranju druge regionalne konferencije na temu zaštite životne sredine i energetike LOOK UP 2, Elixir Group predstavila je film o planovima i projektima dekarbonizacije koji doprinose ostvarenju Zelene agende i ciljevima održivog razvoja. 

Odgovarajući na pitanja novinara, generalna direktorka Elixir Group Zorica Popović objasnila je da je u sklopu mera koje svetske i evropske institucije donose kako bi se čovečanstvo prilagodilo principima održivog razvoja, usvojena i „EU taksonomija“, koja kompanijama i finansijskim institucijama pruža jasne definicije ekonomskih aktivnosti koje se mogu smatrati ekološki održivim. Takođe, usmerava direktne investicije u ekonomske aktivnosti koje su najpotrebnije za tranziciju, u skladu sa neto nultom putanjom i ciljevima Evropskog zelenog dogovora. 

Zorica Popović CEO EG Look Up 2 INTERVJU

EU taksonomija kompanijama donosi i nove zahteve za nefinansijsko izveštavanje i obelodanjivanje informacija o njihovim ekološkim, društvenim i upravljačkim performansama. Usklađenost sa zahtevima taksonomije postaje imperativ za kompanije koje posluju unutar Evropske unije, ali i za kompanije koje svoje proizvode plasiraju na ovo tržište.

Zorica Popović, CEO Elixir Group

Kako je istakla, Elixir Grupa je strategiju održivog razvoja uskladila sa evropskim ekološkim ciljevima i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, čime su utvrđeni prioritetni investicioni programi do 2030. godine, koji će doprineti resursnoj efikasnosti, održivoj poljoprivredi i cirkularnoj ekonomiji, uz ugljenično neutralnu proizvodnju.  

Planirani investicioni programi značajno će doprineti većini ekoloških ciljeva EU taksonomije i sveukupnoj održivosti biznisa, uz istovremeno smanjenje proizvodnih troškova, povećanje obima proizvodnje, ukupnih prihoda i izvoza. Pored toga, sistemski kreirana tehnološka sinergija postojećih i novih proizvodnih procesa u Elixir Group akumulira veliki potencijal za cirkularnost i omogućava da se proizvodi i nus proizvodi jednog procesa koriste kao sirovine u drugom tehnološkom procesu. 

Pored ekoloških benefita, održive investicije doprinose i brojnim društvenim faktorima, razvoju ljudi, znanja i novih ekspertiza, generišu potencijal za dobro plaćena radna mesta, rast zarada i životnog standarda, što su jednako važni aspekti kako za kompaniju i zaposlene, tako i za širu društvenu zajednicu.

Zorica Popović, CEO Elixir Group

Takođe, objasnila je da Elixir otpad posmatra kao resurs, sirovinu i energent, odnosno materijal koji može da ima ponovnu upotrebnu vrednost. To je sastavni deo zelene tranzicije ka kojoj Elixir Group ide. 

Ali ne za naš otpad, jer ga mi ne generišemo već smo naše proizvodne procese integrisali na taj način da su izlazi iz jednog procesa, sirovina drugog procesa.

zaključila je Zorica Popović

LOOK UP 2023 okupio je preko 500 učesnika, a na ukupno 6 panela tokom dvodnevnog skupa govorilo se o klimatskim promenama, strateškim promenama u politici životne sredine i energetici. 

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.