Radost Radovana iz Miletićeva – SuperStart dao 1200 kg više kukuruza

Radovan Kerkez je poljoprivredni proizvođač, ratar iz Miletićeva, naselja u Južnobanatskom okrugu, koji pažljivo i pedantno organizuje svoje gazdinstvo. Svaka setva, primena mineralnog hraniva ili zaštitnih sredstava se evidentira i zapisuje. Ovaj poljoprivrednik takođe pomno prati dešavanja na tržištu kao i ponudu najvažnijih razvojnih dostignuća. Tako je na zimskim prezentacijama od produkt menadžera Elixir Agrara čuo za SuperStart! Odlučio je da na svom usevu kukuruza primeni mikrogranulisano đubrivo Elixir Zorke. Radovan je SuperStart primenio u količini od 25 kg/ha na celu površinu kukuruza, ili je makar pretpostavio da je mikrogranulisano đubrivo deponovao na celu površinu ove ratarske biljne vrste. Naime, već u prvoj fazi razvoja kukuruza, biljke su izgledale snažne i zelene. Sve, osim biljaka u posebna četiri reda koje su zaostajale u porastu, imale crvenkaste listove i nerazvijen korenov sistem. Vrlo brzo, došao je do zaključka, da je prilikom setve i deponovanja SuperStarta, na samom kraju ostao bez mikrogranula, što su biljke odmah u fazi nicanja i pokazale. Razlika u razviću nastavila je da bude vidna i u kasnijim fazama razvoja. Radovanu su ova četiri reda dobro došla kao pravi pokazatelj dejstva SuperStarta.

Ono što je Radovan mogao uočiti poredeći ‘kontrolni deo’ sa ostatkom parcele jeste da su biljke tretirane sa SuperStartom mnogo bolje podnele hladno vreme. Nadzemni deo je bio dobro razvijen, upravo jer je i koren bio snažan i jak. Već sledeći pokazatelj odličnog dejstva SuperStart-a mogao se zapaziti u fazi metličenja. Četiri kontrolna reda su kasnila sa metličenjem sedam dana! Jasno je koliko je to dug period za kukuruz. SuperStart je uticao na ranije formiranje klipa, zdravog klipa. Zaključak je usledio – SuperStart je odlično uticao na dobar razvoj biljke kukuruza. Čekao se rezultat. Nakon kiša koje su usledile u oktobru mesecu, berba se često odlagala i nestrpljenje je raslo. Pošto su se stvorili uslovi za berbu, Radovan je ostvario prinos iznad očekivanja. Kukuruz gde je primenjen SuperStart dao je 1200 kg više kukuruza u odnosu na kontrolni deo parcele. SuperStart je opravdao poverenje. Radovan iz Miletićeva uvrstio je SuperStart u redovnu tehnologiju đubrenja useva kukuruza.

 

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.