Rad naših kolega proglašen najboljim na 35. Međunarodnom kongresu o procesnoj industriji

Povelju za najbolji stručni rad na 35. Procesingu, pod naslovom Priprema kompanije Elixir Group za uvođenje prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika na granicama (CBAM), dodeljena je našim kolegama – Aliji Salkuniću, Nikoli Belobabi, Bajri Salkuniću, Ljiljani Stanojević i Slavici Bogdanović.

Povelja za najbolji rad na 35. Procesingu

Prvi u konkurenciji od 52 rada.

U konkurenciji od pedeset dva rada, Društvo za procesnu tehniku Saveza mašinskih i elektrotehničarskih inženjera i tehničara Srbije odabralo je rad naših kolega kao najbolji, a svečanom uručenju Povelje prisustvovale su kolege Ljiljana Stanojević i Alija Salkunić.

Čast nam je što smo osvojili ovu povelju. Lepo se čovek oseća kada prima priznanje za svoj rad, a naročito kada ono dolazi od kolega koji su veoma uspešni u naučnim oblastima kojima se bave.

Procesing ’22 – prilika za okupljanje velikog broja profesionalaca.

Procesing ’22 je 35. Međunarodni kongres o procesnoj industrijikoji organizuje Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, a suorganizatori su Mašinski fakultet u Beogradu – Katedra za procesnu tehniku  i Samit energetike Trebinje (SET).

Tri okrugla tematska stola otvorila brojne teme.

U okviru kongresa održana su i tri tematska okrugla stola na teme – Savremeni postupci termičkog tretmana otpada i mogućnosti primene tog otpada kao goriva u procesnoj industriji SrbijeIskustva u primeni biomase kao goriva u toplanama u Srbiji i Nova domaća zakonska regulativa u oblasti posuda pod pritiskom.

Kroz panele imali smo priliku da sa kolegama prodiskutujemo na zadate teme, a za nas je od posebnog značaja bila prva tema, jer se uklapa u jedan od naših strateških ciljeva. Termička obrada otpada ima najmanje trostruku ulogu: otpad koji se ne može reciklirati pretvara se u energiju (ali delimično i u sirovine) na ekološki bezbedan način i time se sprečava njegovo deponovanje, obezbeđuje energetsku sigurnost zajednice, odnosno smanjuje njenu energetsku zavisnost od uglavnom uvoznih klasičnih (fosilnih) goriva i smanjuje efekte negativnih klimatskih promena, zamenom fosilnih goriva koja bi se koristila za proizvodnju energije u konvencionalnim elektranama ili toplanama, kao i količinu metana koji je poznatiji kao deponijski gas.

Alija Salkunić, inženjer specijalista analiza proizvodnje u Elixir Zorki
Alija Salkunić, inženjer specijalista analiza proizvodnje u Elixir Zorki
Alija Salkunić i Ljiljana Stanojević

Smanjenje CO2 prioritet svih nas.

Akcije za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (CO2 najpre) su glavni prioriteti na dnevnom redu brojnih naučnika i kreatora politike na najvišem nivou već́ duži vremenski period.

Zadatak svih nas jeste da pratimo trendove i da se trudimo da koristimo što širi skup različitih postupaka i mera koji sprečavaju ugrožavanje životne sredine sa ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Ekološka odbrana predstavlja trajnu obavezu svih članova društva što se dobro razume u kompaniji Elixir Group, pa otuda i stalni trud i rad na ovom polju. Svakako da nagrade i priznanja za to često izostanu, ali ovog puta nisu i to me vrlo veseli.

Ljiljana Stanojević, savetnik direktora društva za regulatorne poslove

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.