Prvi učenici upisani po dualnom modelu u saradnji Elixira i Tehničke škole u Negotinu

Model dualnog obrazovanja zaživeo je u Tehničkoj školi u Negotinu, a od sledeće školske godine učenici ove škole u Negotinu imaće priliku da nastavu pohađaju tri dana u školi, a dva dana u našoj fabrici Elixir Prahovo.

Dualno obrazovanje podrazumeva učenje kroz rad​, odnosno povezivanje obrazovnih ustanova i privrede, kako bi se mladi osposobili za rad u najranijem dobu. Na inicijativu naše članice Elixir Prahova u Tehničkoj školi u Negotinu prvi put je sa nekom od kompanija potpisan ugovor o dualnom obrazovanju koji će važiti u naredne tri godine za ukupno 24 đaka – 11 budućih elektro-montera mreže postrojenja i 13 koji se školuju za zanimanje bravar – zavarivač.

Tehnička škola i fabrika Elixir Prahovo, koja je izrazila želju za učenicima u privredi, potpisale su ugovor, dok će ugovor između roditelja/staratelja biti potpisani krajem ove školske godine kako bi sve bilo spremno za narednu školsku godinu. Prema uputstvu Privredne komore Srbije i Ministarstva prosvete, kompanija je u obavezi da učenicima obezbedi sredstva za prevoz, opremu za rad, topli obrok i 70% od minimalne zarade u zavisnosti od toga koliko sati provedu na nastavi u pogonima. Planom je predviđeno da učenici u drugoj i trećoj godini nastavu prate u kompaniji u vidu prakse, a broj časova će zavisiti od smera koji pohađaju. Planirano je da učenici dva dana budu u Eliksiru, a tri dana u školi i odrade blok nastavu od nedelju dana u prvom i drugom polugodištu.

Saša Nikolić, direktor Tehničke škole u Negotinu

Prepoznajući značaj kvalifikovane radne snage za proces rada, kao i stvaranje prilike za zapošljavanje nakon školovanja, uključili smo se u primenu modela dualnog obrazovanja, koji su pokrenuli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredna komora Srbije. Na ovaj način pripremamo i obučavamo buduće radnike, a mladi ljudi stiču priliku da stečeno znanje primene u praksi, zaposlenjem u našoj kompaniji. 

Elixir je deo zajednice u kojoj posluje, a svoje aktivnosti realizujemo kroz partnerstva i zajednički dalji razvoj u svim oblastima koje utiču na kvalitet života u lokalnoj sredini. 

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.