Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije

Projekcija dokumentarnog filma „Rajačke i Rogljevačke pivnice” u prostorijama Elixir Fondacije

U cilju promocije vinskog turizma i prirodnih lepota Srbije, nakon filma Negotinske pivnicemagistar Danilo Petrović, predsednik ekološkog udruženja „Badem“ snimio je još jedan dokumentarni film posvećen jedinstvenim arhitektonskim vinskim podrumima na Rajcu i Rogljevu pod nazivom „Rajačke i Rogljevačke pivnice“.

Elixir Fondacija podržala je i ovo filmsko ostvarenje magistra Danila Petrovića, a u prostorijama Fondacije na centralnom trgu u Negotinu održana je i projekcija filma za Negotince i naše kolege iz Elixir-a.

Hteli smo da promovišemo prirodne lepote i turističke potencijale Opštine Negotin i da na ovaj način naša opština, pored poljoprivrede i industrije u Prahovu, razvija turizam s obzirom da ovuda prolazi biciklistička ruta, ima dosta turista i aktivnih domaćinstava koja se bave turizmom.

Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije

Rajac i Rogljevo nalaze se među najpoznatijim vinogorjima Geoparka Đerdap i predstavljaju zaštićeno kulturno dobro Republike Srbije. Među Negotincima poznata su kao ,,sela u kojima spava vino“, a zbog svoje specifične arhitekture predstavljaju pravi negotinski biser.

Filmovi koje radimo učestvuju na mnogim festivalima i na taj način ih vidi cela Srbija. Prethodni film „Negotinske pivnice“ dobio je specijalno priznanje za prikazivanje prirodnih lepota Srbije, pa je ovo nastavak i odličan vid turističke promocije ovog kraja.

Danilo Petrović
Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije

Podrškom ovom filmu želimo da doprinesemo očuvanju tradicije i afirmaciji turističkih potencijala i prirodnih lepota naše zemlje.

Seoski i vinski turizam, planinarenje i obilazak kamenih kuća u kojima se čuva vino, predstavljaju zamajac turističkog razvoja ovog kraja Srbije. Netaknuta priroda i jedinstveni vinski podrumi, koji datiraju još iz 18. veka, samo su neki od razloga zbog kojih ovaj kraj važi za sve atraktivniju turističku lokaciju.

Radimo filmove i to nam je u planu i za budućnost. Radimo i veliki broj edukativnih radionica iz oblasti ekologije sa decom, prethodne godine to su bili osnovci iz Prahova sa kojima smo radili u okviru projekta Tunelska pećina Zamna. 

dodaje Danilo Petrović

Stihove posvećene vinu i grožđu govorili su Suzana Mihajlović-Jovanović i Bojan Živanović,a a nakon projekcije filma svojim nastupom sve prisutne oduševila je i etno grupa „Marinike“ iz Negotina.

Veoma me raduje što ovaj prostor živi onako kako živi i Negotin i što je otvorio svoja vrata raznim idejama i brojnim projektima koje s radošću podržavamo. Među takvim projektima se našlo i najnovije filmsko ostvarenje magistra Danila Petrovića. Moram da kažem da nam je i čast i da dugujem veliku zahvalnost magistru Petroviću što je imao poverenja u nas i što je u saradnji sa nama nastalo najnovije ostvarenje koje nije samo omaž Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama koje su se našle u nazivu ovog dokumentarnog ostvarenja nego svim lepotama Istoka Srbije i Negotinske Krajine. Elixir Fondacija na ovaj način nastavlja svoju saradnju, kako sa ekološkim udruženjem Badem, tako i sa brojnim drugim udruženjima i nastavićemo i u narednom periodu da podržavamo sve projekte koji doprinose održivom​ razvoju, unapređenju kvaliteta života ljudi u ovoj zajednici, ali isto tako i očuvanju i afirmaciji kulturnog nasleđa, prirodnih lepota Istoka Srbije.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije
Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije
Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije
Margareta Musić i Danilo Petrović na promociji filma u prostorijama Elixir Fondacije
Mustre_Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije
Danilo Petrović promocija filma u prostorijama Elixir Fondacije

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i