Prognoze proizvodnje u SAD

Ratari u Americi planiraju da ove godine zaseju kukuruzom 97,3 miliona hektara za sve namene, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu i 6 odsto više nego u 2011. Ukoliko se najave ostvare, to će predstavljati najveću posejanu površinu u Sjedinjenim Državama od 1936, kada se procenjuje da je pod kukuruzom bilo 102 miliona hektara. Što se soje tiče, u 2013. se procenjuje da će pod ovom kulturom biti oko 77,1 miliona hektara, što je pad u odnosu na prošlu godinu,međutim samo četiri puta do sad od početka proizvodnje ove kulture je bilo više površina. Pšenici je na raspolaganju 56,4 miliona hektara, što je svega 1 odsto povećanja u odnosu na 2012, međutim ozime pšenice je posejano 42 mil/ha, što je povećanje od 2 odsto. Očekuje se da će proizvodnja jare pšenice biti zasnovana na 12,7 miliona hektara. Istovremeno sa ovim podacima stižu i prognoze cena fjučersa za kukuruz koje su pale za više od 5 odsto što je najveći dnevni gubitak od maja prošle godine. Do pada cena došlo je kao reakcija na izveštaje o postojećim zalihama koje su procenjene na oko 5.399 milijardi bušela ( 1 bušel = 27.7 kg). Zalihe soje su na standardnih 999 miliona bušela, što je takođe iznad nagađanja trgovaca koja su se kretala oko 935 miliona bušela. Kako se navodi u izveštaju Ministarstva poljoprivrede USA, trgovci su najviše iznenađeni velikim zalihama kukuruza, uz pad potrošnje zrna za ishranu životinje za koji se procenjuje da je najveći do sad. “Očigledno je da su ovo posledice smanjene tražnje zbog visokih cena, što će izazavati više štete nego što ljudi žele da veruju”, izjavio je za Citigroup fjučersi specijalista Sterling Smit. Prošlogodišnje suše, okarakterisane kao najgore u proteklih pet decenija smanjile su prinos kukuruza u žetvi i postavile cenu fjučersa na rekordno visok nivo u avgustu, što je rezultiralo smanjenom potražnjom za žutim zrnom od strane proizvođača etanola, uvoznika i stočara.

 

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.