Priprema za setvu pšenice

Formulacija Elixir Zorke NP 10:20+S predstavlja odgovor fabrike na zahteve koje pred poljoprivrednike postavlja agronomska struka. Treba imati u vidu da upotrebom ove formulacije, poljoprivrednici ostvaruju ekonomsku uštedu, ujedno obezbeđujući i produktivnost u proizvodnji.

Namenjena je za zemljišta za koja su analize pokazale da su dobro snabdevena kalijumom zbog čega je ovaj makroelement i izostavljen iz ove formulacije. NP 10:20 je mineralno kompleksno đubrivo koje osim dva važna makroelementa, azota i fosfora, sadrži i sumpor.

Ova mineralna đubriva u potpunosti ispunjavaju potrebe biljnih kultura za svim elementima, bez obzira na specifičnosti useva, biljne proizvodnje ili razlike u kvalitetu zemljišta.
Primenom formulacija iz Basic linije omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje, ostvaruju veće, stabilnije prinose i obezbeđuju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Razlozi za primenu:

  • Maksimalna dostupnost neophodnih hranljivih elemenata za rast i razvoj biljke
  • Odličan odnos azotne (N) i fosforne (P) komponente
  • Dobra iskorišćenost fosfora (P) u vegetacionom periodu
  • Ubrzava proces mineralizacije organske materije
  • Omogućava biljkama visoku adaptibilnost na nepovoljne vremenske uslove

U biljkama sumpor učestvuje u izgradnji mnogih enzima, a smatra se da mu je najvažnija uloga u podsticanju otpornosti biljaka prema niskim temperaturama i suši. Sumpor je kao biljno hranivo izuzetno važan u formiranju endosperma žitarica koji ima značajan uticaj na njihov prinos i kvalitet, a kod uljarica na sadržaj ulja.

Mineralno đubrivo NP 10:20 sa 14% sumpora, primenjuje se u osnovnoj ili predsetvenoj obradi zemljišta. Preporučujemo ga u predsetvenoj pripremi za pšenice i uljanu repicu, kao i za kukuruz.

Kompleksna mineralna đubriva iz BASIC linije odlikuje visoka koncentracija hranljivih elemenata, prisustvo ključnih makroelemenata i ujednačena granulacija. Svaka granula ima isti hemijski sastav, a zbog oblika aktivne materije karakteriše ih dobra vodotopivost.

Primenom formulacija iz Basic linije omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje, ostvaruju veće, stabilnije prinose i obezbeđuju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.