Priprema za setvu pšenice

Formulacija Elixir Zorke NP 10:20+S predstavlja odgovor fabrike na zahteve koje pred poljoprivrednike postavlja agronomska struka. Treba imati u vidu da upotrebom ove formulacije, poljoprivrednici ostvaruju ekonomsku uštedu, ujedno obezbeđujući i produktivnost u proizvodnji.

Namenjena je za zemljišta za koja su analize pokazale da su dobro snabdevena kalijumom zbog čega je ovaj makroelement i izostavljen iz ove formulacije. NP 10:20 je mineralno kompleksno đubrivo koje osim dva važna makroelementa, azota i fosfora, sadrži i sumpor.

Ova mineralna đubriva u potpunosti ispunjavaju potrebe biljnih kultura za svim elementima, bez obzira na specifičnosti useva, biljne proizvodnje ili razlike u kvalitetu zemljišta.
Primenom formulacija iz Basic linije omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje, ostvaruju veće, stabilnije prinose i obezbeđuju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Razlozi za primenu:

  • Maksimalna dostupnost neophodnih hranljivih elemenata za rast i razvoj biljke
  • Odličan odnos azotne (N) i fosforne (P) komponente
  • Dobra iskorišćenost fosfora (P) u vegetacionom periodu
  • Ubrzava proces mineralizacije organske materije
  • Omogućava biljkama visoku adaptibilnost na nepovoljne vremenske uslove

U biljkama sumpor učestvuje u izgradnji mnogih enzima, a smatra se da mu je najvažnija uloga u podsticanju otpornosti biljaka prema niskim temperaturama i suši. Sumpor je kao biljno hranivo izuzetno važan u formiranju endosperma žitarica koji ima značajan uticaj na njihov prinos i kvalitet, a kod uljarica na sadržaj ulja.

Mineralno đubrivo NP 10:20 sa 14% sumpora, primenjuje se u osnovnoj ili predsetvenoj obradi zemljišta. Preporučujemo ga u predsetvenoj pripremi za pšenice i uljanu repicu, kao i za kukuruz.

Kompleksna mineralna đubriva iz BASIC linije odlikuje visoka koncentracija hranljivih elemenata, prisustvo ključnih makroelemenata i ujednačena granulacija. Svaka granula ima isti hemijski sastav, a zbog oblika aktivne materije karakteriše ih dobra vodotopivost.

Primenom formulacija iz Basic linije omogućavamo gajenim kulturama brz, ujednačen porast i veću fizičku stabilnost useva. Takve biljke su mnogo tolerantnije na nepovoljne klimatske uticaje, ostvaruju veće, stabilnije prinose i obezbeđuju sigurnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Povezani članciZa napredak Negotinske krajine - projekat rekonstrukcije trga

Zajednički projekti za bolje uslove života – rekonstruisan Trg Stevana Mokranjca u Negotinu

Trg Stevana Mokranjca, smešten u centru Negotina, ispred Hotela Beograd i prostorija Elixira, dobio je novi izgled. Rekonstrukcija je izvedena u okviru inicijative ,,Za napredak Negotinske Krajine – složno“, a završne radove obišli su naš Branko Marković, zamenik direktora za korporativne poslove Elixir Prahova i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.