Predstavnici medija posetili Elixir Zorku u povodu obeležavanja 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac

Poseta medija Elixir Zorka

U povodu obeležavanja 85 godina od osnivanja HI Zorka Šabac, Elixir Zorka otvorila je svoja vrata đacima, studentima, profesorima i predstavnicima medija u cilju upoznavanja sa dugom tradicijom industrije u Šapcu i predstavljanja dosadašnjih postignuća poslovnog sistema Elixir Group i planova za budućnost.  

85 godina tradicije

Predstavnici medija obišli su izložbu posvećenu istorijatu HI Zorka Šabac, upoznali se sa poslovnim sistemom Elixir Group i današnjim poslovanjem Elixir Zorke koja se može pohvaliti najsavremenijom proizvodnom tehnologijom.

Grupa posetilaca obišla je i savremeno skladište otpada Eco Lager u Šapcu u kojima su primenjeni najstožiji propisi bezbednosti i zaštite životne sredine.

Ovo je još jedna u nizu poseta koje smo organizovali prethodnih dana. Otvorili smo naša vrata za đake, studente, profesore, penzionere, stručnu javnost i medije u cilju boljeg međusobnog upoznavanja. Naš cilj je da pokažemo na koji način radi Elixir Zorka danas. Uz proizvode vrhunskog kvaliteta i  najsavremeniju tehnologiju, naš tim čini visokoobrazovani inženjerski kadar​ i na to smo posebno ponosni.

Stefan Komazec, direktor Elixir Zorke
Poseta Medija Elixir Zorka

Budućnost je u cirkularnoj ekonomiji.

Tokom predstavljanja delatnosti i rada celog poslovnog sistema Elixir Group, kao važan segment poslovanja istaknuti su projekti zasnovani na konceptu cirkularne ekonomije, održivog razvoja i podrške lokalnim zajednicama. Zorica Popovićgeneralna direktorka Elixir Group, istakla je važnost cirkualrne ekonomije i objasnila njen značaj u očuvanju životne sredine i prirodnih resursa.

Zorica Popović poseta medija Elixir Zorka

Akcenat je na tehnologiji koja treba da obezbedi kvalitet gotovih proizvoda i njihov plasman na tržište, kao i na zaštiti životne sredine. Cirkularna ekonomija treba da dovede do smanjenja upotrebe prirodnih resursa koji su neobnovljivi i ograničeni. Rastuća populacija i rastuća potrošnja sirovina nalaže da se preispitaju materijali koji nastaju u jednog procesu proizvodnje i upotrebe se kao sirovina u novom proizvodnom ciklusu.

Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group

Veliki investicioni ciklus Elixir Group – rast i razvoj u skladu sa održivim poslovanjem

Zorica Popović istakla je da je cirkularna ekonomija budućnost kako u hemijskoj industriji, tako i svim drugim industrijama sa velikim potrencijalom.

U narednih šest godina investiraćemo 600 miliona evra u povećanje obima proizvodnje fosforne kiseline, više faze prerade fosforne kiseline i nove proizvoda na bazi fosforne kiseline, a to su tečna, kristalna đubriva, soli za tehničku i prehrambenu upotrebu, kao i materijali koji su neophodni za električne automobile. Taj investiocioni ciklus je započet i on će pored ulaganja u proizvodne kapacitete, podrazumevati i ulaganje u alternativne i obnovljive izvore energije, reciklažnu industriju, ali i razvoj logistike, infrasturkture i ostalih usluga koje su neophodne našim divizijama u njihovom poslovnom razvoju.

Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group

Pored stručne javnosti, fabriku su prethodnih dana posetili i bivši radnici i penzioneri, a posete fabrici trajeće do početka jula.

O poseti su izvestile brojne redakcije, više pročitajte na linkovima:

Blic: 85 godina tradicije „Elixir Zorke“ u Šapcu (blic.rs)

CorD: Elixir Zorka ugostila predstavnike medija u povodu jubileja (cordmagazine.com)

Danas: Šabačka kompanija će proizvoditi sirovine za baterije za električne automobile – Ekonomija – Dnevni list Danas

Glas podrinja: Tradicija i savremeno poslovanje – Glas Podrinja

TV KCNZ: MEDIJI POSETILI „ELIXIR ZORKU“ – YouTube

Poseta medija Elixir Zorka
Poseta medija Elixir Zorka
Poseta medija Elixir Zorka
Poseta Medija Elixir Zorka

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.