Organizovane posete našoj fabrici Elixir Zorka u Šapcu

Poljoprivrednici u poseti Elixir Zorci

Tokom juna fabriku Elixir Zorka organizovano je posetilo sedam grupa poljoprivrednih proizvođača, kooperanata kompanija i udruženja Agro-promet iz Bečeja, ZZ Maja iz Srpskog Itebeja, Libela Produkt iz Zmajeva, Uljarice Bačka iz Novog Sada, Meteor Commerce iz Sombora i Agrium iz Sremske Mitrovice.

Više od 350 poljoprivrednika imalo je mogućnost da se na licu mesta upozna sa najmodernijom tehnologijom u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva i celokupnim proizvodnim asortimanom Elixir Zorke. Nakon obilaska proizvodnih pogona, poljoprivrednim proizvođačima prezentovane su prednosti upotrebe kompleksnih mineralnih đubriva, uz savete za njihovo pravilno i pravovremeno korišćenje.

Organizovane posete poljoprivrednika iz cele Srbije nastaviće se i u narednom periodu. U zavisnosti od vremenskih prilika i rasporeda žetvenih radova, planirano je da fabriku Elixir Zorka poseti oko 50 organizovanih grupa poljoprivrednih proizvođača.

Poseta ekipe B92

Nakon više od 20 godina propadanja, fabrika mineralnih đubriva Zorka iz Šapca dobiće nov izgled. Ovaj nekadašnji gigant ponovo će početi sa proizvodnjom na proleće 2013. godine.

Ekipa emisije “Dobra zemlja” koja se emituje na televiziji B92, posetila je Elixir Zorku i uverila se da će ponuda mineralnih đubriva za jesenju sezonu 2013. biti bogatija za široku paletu kvalitetnih kompleksnih đubriva. Kapacitet fabrike Elixir Zorka u Šapcu biće oko 250.000 tona.

Ovu poslovnu delatnost Elixir Group će obavljati kroz funkcionisanje dva zavisna privredna društva i to kroz Elixir Zorka mineralna đubriva u Šapcu, gde su poslovne aktivnosti na uspostavljanju proizvodnog procesa već uveliko u toku, kao i kroz Elixir Prahovo u Prahovu, gde se postojeći proizvodni procesi unapređuju i razvijaju.

Ove dve kompanije će zajedno, najmodernijim eko tehnologijama ponuditi korisnicima, različite formulacije mineralnog hraniva, visokog kvaliteta, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe biljnih kultura za svim elementima, bez obzira na specifičnosti useva, proizvodnje i razlike u kvalitetu zemljišta.

Farmeri iz Bugarske posetili fabriku Elixir Zorka

Fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka ugostila je dvadeset najvećih farmera sa područja severne Bugarske i pritom im upriličila obilazak modernog pogona za proizvodnju kompleksnog mineralnog đubriva, a predstavljene su im i formulacije iz široke palate proizvoda.

Đubrivo Elixir Zorke nalazi se na tržištu Bugarske od prošle godine, koje je distribuirano preko firme “Finmark Komersial.”

Formulacije koje su zastupljene u Bugarskoj su NPK 8:15:15, NPK 6:12:24, NPK 6:24:12, NutriMAP i SSP. Farmeri su pokazali veliko interesovanje za azotno granulisano đubrivo AmoSulfan koje u sebi sadrži veliki procenat sumpora koji utiče na povećanje sadržaja ulja kod svih uljarica. Velike obradive površine u Bugarskoj su pod uljanim kulturama kao što su suncokret i uljana repica, koje se sa uspehom gaje u ovoj zemlji.

Prema rečima direktora firme Finmark Komersial, Georgi Manzarova saradnja sa Elixir Zorkom je na visokom nivou i sa zadovoljstvom je nastavljaju i ove godine. Manzarov je naglasio da je pored dobre organizacije i stručnog tima, Elixir Zorka odgovorila kvalitetom đubriva, što potvrđuje i prisustvo kooperanata firme Finmark Komersial. Zbog specifičnosti zemljišta u odnosu na druge Balkanske zemlje, Manzarov je izrazio zadovoljstvo zbog proizvodnje formulacija koje odgovaraju karakteristikama njihovog zemljišta.

Komercijalni direktor Elixir Agrar-a, Dejan Vidović je najavio početak proizvodnje formulacije NP 16:20 sa dodatkom mikroelementa Bora, specijalno za ovo tržište. Vidović je gostima predstavio i novo mikrogranulisano đubrivo SuperStart. Farmeri iz Bugarske imaju praksu korišćenja mikrogranulisanog đubriva, stoga su pokazali veliko interesovanje za mikrogranule proizvedene u Šapcu.

Farmeri iz BiH posetili fabriku Elixir Zorka

Pogon u Šapcu, posetili su poljoprivredni proizvođači iz Kozarske Dubice, kooperanti firme „Mlin Jelena“. Poverenje kompleksnom mineralnom đubrivu Elixir Zorka ukazali su pre dve godine, i od tada redovno prate inovacije i savete stručnjaka iz Elixir Agrara.

Jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili da primenjuju Elixir Zorka đubrivo, jeste kompleksnost granule. Kompleksna mineralna đubriva im obezbeđuju ravnomernu primenu, pri čemu dobijaju pravilan i ujednačen rast i razvoj useva. Prilikom obilaska imali su priliku da vide način dobijanja kompleksne granule, da se radi o hemijskom procesu čije komponente međusobno reaguju i na taj način stvaraju homogen proizvod ujednačenog sastava.

S obzriom da je njihovo zemljište kiselo, poljoprivrednici primenjuju formulacije Elixir Zorke sa naglašenim fosforom. Za jesenju sezonu preporuka od strane agronoma Elixir Agrara jesu NPK 6:24:12 +2% Ca + 5% S i NPK 7:21:21 +4% S + 0,05% Zn , NPK 7:20:30 + 3% S za zemljišta koja imaju veće potrebe za fosforom i kalijumom.

Generalni distributer mineralnog đubriva Elixir Zorka na tržištu BiH je firma „Megamarket Kompani“ iz Brčkog.

Poseta agronoma iz BiH

Elixir Zorka ugostila je u petak 28.jula, dugogodišnje kupce i distributere mineralnog đubriva na tržištu BiH, kompaniju Megamarket kompani iz Brčkog, kao i savetodavce u proizvodji maline u BiH. Agronomi su ovom prilikom bili predvođeni profesorom Adnanom Milićevićem iz Sarajeva.

Upriličena je stručna prezentacija o pravilnoj ishrani maline i predstavljen proizvodni asortiman Elixir Zorke sa naglaskom na formulacijama koje se preporučuju u primeni crvenog zlata. Potom je usledio i obilazak savremenog pogona za proizvodnju mineralnog đubriva.

Produkt menadžeri Elixir Agrara sproveli su goste i u obilazak hladjače Elixir Food u Šapcu, čiji je skladišni i preradni kapacitet 10.500 t.

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.