Popis poljoprivrede u Srbiji

Prvi podaci Popisa poljoprivrede pokazali su da Srbija ima ukupno 631.122 poljoprivredna gazdinstva, od čega su 628.555 porodična, a 2.567 gazdinstva pravnih lica i preduzetnika. Popis je pokazao i da prosečno gazdinstvo ima 4,5 hektara zemlje, da se poljoprivredno zemljište najviše koristi u Vojvodini i da se najveći broj poljoprivrednih domaćinstava nalazi u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Osim korišćenog poljoprivrednog zemljišta, popisivalo se i koliko se gaji goveda, svinja, ovaca, koza, živine i broj pčelinjih društava. “Prosečno poljoprivredno domaćinstvo raspolaže sa 4,5 hektara zemlje, poseduje jednu kravu, tri ovce, četiri svinje, 27 komada živine, jednu košnicu i jedan traktor”, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Najveći broj poljoprivrednih domaćinstava nalazi se Šumadiji i zapadnoj Srbiji, u Vojvodini se najviše koristi poljoprivredno zemljište (47,6%), najveći broj goveda gaji se u Šumadiji i zapadnoj Srbiji (46%), živine i svinja u Vojvodini (41%), koze se najviše gaje u južnoj i istočnoj Srbiji, a najveći broj pčelinjih društva i traktora poseduju građani u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Vukmirović je rekao da je Popis poljoprivrede bio najteži posao koji je do sada Zavod za statistiku uradio i istakao da će građani od popisa imati samo koristi. On je za agenciju Beta kazao da je odziv građana bio odličan i da je u popisu učestvovalo 99,9% stanovništva. “Onih 0,1% su izuzeci koji su uvek mogući. Mi ćemo u nekoliko slučajeva u skladu s pravilnikom i zakonskim aktima preduzeti odgovarajuće korake za njihovo kažnjavenje. Podnećemo prijave”, rekao je Vukmirović.

Bivše jugoslovenske republike imaju sličan broj hektara korišćenog zemljišta po gazdinstvu kao i Srbija, u kojoj se prosečno obrađuje 5,3 hektara. U Sloveniji se obrađuje 6,5 hektara, u Crnoj Gora 6,3 a u Hrvatskoj 5,6 hektara. Poređenja radi, zemlje u Evropi koriste 17,9 hektara zemljišta po gazdinstvu. Sprovođenje Popisa poljoprivrede predstavlja osnov za dalje harmonizovanje statistike poljoprivrede s metodologijom i standardima Evropske unije (EU).

Konačni rezultati Popisa poljoprivrede, koji je rađen od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine, biće objavljeni do 31. decembra 2014. godine.

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i