Podržali smo realizaciju predstave ,,Paklena komedija” na Feliks Romulijani

U okviru Zaječa​rskog kulturnog leta i desetog jubilarnog ArtLink festivala na Feliks Romulijani premijerno je izvedena predstava ,,Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“. Priča o serijskom ubici, pesniku i novinaru ispričana je kroz muzički spektakl u izvođenju holivudskog glumca Džona Malkoviča, orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra.

Paklena komedija ostavila snažan utisak na posetioce.

Paklena komedija govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici koji je nakon petnaest godina zatvora dobio pomilovanje i posto poznat dramski pisac, pesnik i novinar. Unterveger je izveštavao o nizu ubistava žena u bečkoj šumi koje je sam počionio, a predstava je kako ističu autori ,,zamišljena kao njegova istinita ispovest“.

Rekao bih da u tom komadu muzika predstavlja istinu, a Unterveger predstavlja niz laži, i to ne fantastično ubedljivih laži. Muzika prestavlja savest i ljudskost oličenu u predstavi.

Džon Malkovič
Džon Malkovič na Felix Romulijani

Malkovič je na konferenciji za novinare održanoj uoči izvođenja predstave istakao da je Paklena komedija rezultat zajedničke ideje, nadahnuća i inspiracije Michale Sturmingera, reditelja predstave, Martina Haselbeka, dirigenta Vroclavskog orkestra i njega, kao i cele ekipe koja ju je realizovala.

Orkestri pod dirigentskom palicom Martina Haselbeka upotpunili Paklenu komediju.

Martin Haselbek, dirigent orkestra, birao je muziku za predstavu i istakao da muzika u ovom komadu zauzima važno mesto. Arije Mozarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena i Vebera na sceni su sinoć izveli soprani Čen Reiza i Suzan Langbain pred više od hiljadu posetilaca. 

Izvođenje muzičke predstave u Zaječaru deo Evropske turneje.

Izvođenje ,,Paklene komedije“ na sceni na otvorenom na Feliks Romulijani deo je evr​opske turneje predstave ovog leta, koju čine nastupi na festivalima u Austriji, Finskoj, Španiji, Poljskoj i Srbiji. Zaječar je ušao na kulturnu mapu veoma bitnih evropski kulturnih gradova i centara.

Jovanka Višekruna Janković, direktorka ArtLink festivala. 

Podršku u realizaciji predstave pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Organizatori su ArtLInk festival, Pozorište Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru pod pokroviteljstvom grada Zaječara. 

Elixir Fondacija pružila je podršku ovom događaju, zajedno sa kompanijom Zepter i UNIQA osiguranjem. 

Izuzetan događaj ucrtao se na mapu manifestacija kulture celog regiona. Elixir  pruža podršku očuvanju i promociji kulturnog nasleđa i afirmaciji umetnosti i ostaje partner zajednica u kojima stvara. Raduje nas što je ova predstava još jednom osvetlila lepotu carske palate Felix Romuliana, a vrsni umetnici okupili publiku iz okolnih zemalja i cele Srbije. Zaječar, i istočna Srbija bili su ove večeri centar kulturnih dešavanja u celoj zemlji, autentični ambijent doprineo je nezaboravnom utisku svih posetilaca.

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije
Margareta Musić

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i