Ovogodišnji Procesing 23 najuspešniji do sada – preko stotinu posetilaca i učesnika

Dvodnevni stručni skup Procesing 23, pod generalnim pokroviteljstvom Elixir Group, okupio je veliki broj stručnjaka iz zemlje i regiona koji su uzeli učešće na ovogodišnjem Međunarodnom kongresu u procesnoj industriji. Nakon 4 okrugla stola i 66 stručnih radova koji su predstavljeni pred više od stotinu posetilaca, sa preko 50 fakulteta i naučnih institucija, organizatori ističu da je ovogodišnji Procesing najuspešniji do sada. 

Znanje i iskustvo obeležilo Procesing 23 – saradnja Elixir Group i SMEITS-a okupila brojne stručnjake.

Želim da iskažem najiskreniju zahvalnost na pokroviteljstvu, organizaciji i pomoći da Procesing 23 bude apsolut​no izuzetan. Učesnici, a razgovarao sam sa dosta njih, više su nego zadovoljni. Posebno mi je drago što smo podigli standard konferencija, ne samo pokroviteljstvom, već aktivnim učešćem i u organizaciji i u samim stručnim dešavanjima. Nadam se da smo uspeli i da kompaniju, posebno fabriku u Šapcu, približimo mnogima iz struke i van nje, kako bi razumeli razmere vašeg svakodnevnog rada i truda. U ime svih mojih koleginica i kolega sa fakulteta i iz SMEITS-a želim vam sve najbolje, veliko hvala i nadam se daljoj saradnji na različite načine.

prof. dr Aleksandar Jovović, predsednik Društva za procesnu tehniku SMEITS-a.
Prof. dr Aleksandar JovovićFoto: Glas Podrinja

​Učesnici Procesinga 23 posetili Elixir Zorku.

Preko pedeset učesnika Procesinga 23 posetilo je Elixir Zorku tokom konferencije, upoznalo se sa istorijatom HI „Zorka“ Šabac, a nakon prezentacije o načinu proizvodnje i primene cirkularne ekonomije u Elixir Zorki danas, gosti su obišli krug i postrojenja naše fabrike.

Prof. dr Miroslav Stanojević Mašinski fakultet Procesing 23

Osim što je generalni pokrovitelj Procesinga 23, Elixir se aktivno uključio i u organizaciju i program ovogodišnje konferencije i doprineo njenoj uspešnoj realizaciji. Ove godine Konferencija o procesnoj industriji bila je izuzetno sadržajna i posećena. Procesing su posetili gosti sa preko 50 fakulteta, 66 stručnih radova izloženo je na konferenciji i održano 4 okrugla stola. Prema poseti i interesovanju, mogu da kažem da je 36. Procesing najuspešniji do sada. A ono što smo videli tokom obilaska Zorke je za svaku pohvalu i govori u prilog tome da je Elixir ozbiljna kompanija na nivou najvećih svetskih kompanija.

prof. Miroslav Stanojević sa Mašinskog fakulteta u Beogradu

Kako dekarbonizovati industriju u Srbiji?

Drugog dana konferencije održan je i okrugli sto na temu Dekarbonizacija industrije u Srbiji na kom se govorilo o načinima dekarbonizacije i cirkularnoj ekonomiji, a predstavljena je i mapa puta dekarbonizacije u industriji na primeru kompanije Elixir Group. Panelom je moderirala dr Hristina Čarapina sa Fakultet zaštite životne sredine EDUCONS, a o primerima dobre prakse i važnosti dekarbonizacije govorili su Sandra Lazićnačelnica odeljenja u Ministarstvu zaštite životne sredine, Snežana Lekić, ekspert u oblasti životne sredine, Jadranka Radosavljevićtehnolog projektant i Riccardo Quaggiatoekspert za industrijsko zagađenje.

Dekarbonizacija industrije u Srbiji Procesing 23
Dekarbonizacija industrije u Srbiji Procesing 23Foto: Glas Podrinja

Divno je što se nalazimo u Šapcu, gradu gde je „Elixir“ kompanija zato što je to eklatantan primer kako dekarbonizacija hemijske industrije treba da izgleda. Mi kao zemlja imamo puno obaveza prema klimi, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan koja je posebna stvar za našu zemlju i u tom kontekstu, ovaj okrugli sto treba pre svega da osvetli koje su naše obaveze ali i da osvetli ono što mi imamo i kakvi su naši primeri dobrog iskustva koje mož​emo da pokažemo ve​ć sada na relativnom početku primene agende. Mi smo posetili „Elixir“ koji pokazao kako zapravo u realnom sveti izgleda primena toga što se zove dekarbonizacija i cirkularne ekonomije, postupanje sa otpadom, primena alternativnih izvora energije.

dr Hristina Čarapina
Hristina Čarapina moderator okruglog stola o Dekarbonizaciji na Procesing 23Foto: Glas Podrinja

U znaku novih saznanja i iskustava, na temelju nove saradnje i partnerstva, Procesing 23 zvanično je završen u petak, 2. juna, a organizatori, suorganizatori i učesnici Kongresa saglasni su da je smatraju da je ovogodišnji „Procesing“ bio izuzetno važan, sadržajan i posećen.

Alija Salkunić Procesing 23

Da bi privreda napredovala moraju da se primenjuju najnovija tehnološka i naučna dostignuća. Da bi se povezali sa naukom, mora da postoji obostrana komunikacija. Naučno-stručni skupovi jesu mesta gde naučni radnici i eksperti, istraživači predstavljaju svoj rad, ali su sve češće i mesta gde predstavnici privrede saopštavaju stručnoj javnosti o novinama u svojim delatnostima i aktuelnostima šta se to traži u privredi.

Alija Salkunić, supervizor za primenjenu cikrualrnu ekonomiju i analizu proizvodnje

Povezani članci