Otvaranje izložbe Nebeski Milić

Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja Milića od Mačve uz podršku Elixir Fondacije

Izložba „Nebeski Milić” koja obuhvata više od 60 dela i umetničkih instalacija nastalih tokom prvih 30 godina stvaralaštva Milića od Mačve, otvorena je u Domu Jevrema Grujića u Beogradu uz podršku​ Elixir Fondacije. Izložba je organizovana povodom 90. godišnjice rođenja Milića Stankovića, čije je umetničko ime bilo Milić od Mačve, a pored slika izloženi su i brojni lični predmeti, fotografije i crteži. Neka od izloženih dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, poput „Ponovljena prošlost” i „Posveta prahu Leonida Šejke”.

Otvaranju su prisustvovali direktorka Doma Jevrema Grujića Branka Conić, reditelj i scenarista Đorđe Kadijević, princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i direktorka Elixir Fondacije Margareta Musić.

Milić od Mačve, autentičn​i umetnik izuzetne stvaralačke energije, jedan je od simbola po kojima se prepoznaju Šabac i Mačva. Čudesni DNK ovih prostora, ali i čovekovog sveukupnog života na Zemlji, na njegovom platnu proputovao je svetom. Njegova dela su u najvećim svetskim galerijama, čuvajući odrednicu „od Mačve“. Naša Fondacija podržala je ovu izložbu, jer su kultura i umetnost sama suština svakog bića ​naroda, a njihovo očuvanje naša je odgovornost. Milić je, kažu, poznavao samo jednu školu – Mačvansku, kojoj je ostao veran. Veliko je zadovoljstvo i na ovaj način dati doprinos očuvanju uspomene na njegovo veliko i posebno delo.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Margareta Musić na otvaranju izložbe Milić od Mačve

Prisutnima se zahvalila slikareva ćerka Simonida Stanković i ukazala da je izložba veliki događaj, a delo njenog oca univerzalno, te da izražava ljubav prema istoriji, etnologiji, antropologiji i folkloristici.

Prema rečima direktorke Doma Jevrema Grujića Branke Conić, izložba predstavlja prvih 30 godina srpskog barbarogenija, koji u sebi ima razbarušenost Salvadora Dalija i svestranost Leonarda Da Vinčija.

Režiser i kum Milića od Mačve Đorđe Kadijević naveo je da je slikar kao fantastičar i nadrealista utkivao u svoja dela srpsku istoriju, mitove, tradiciju i ličnosti, ba​veći se savremenim dešavanjima. Podsetio je da su zajedno bili članovi grupe „Mediala“ sredinom pedesetih godina sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Peđom Ristićem, Vladimirom Veličkovićem i mnogim drugima.

Otvaranje izložbe Nebeski Milić
Otvaranje izložbe Nebeski Milić
Otvaranje izložbe Nebeski Milić
Otvaranje izložbe Nebeski Milić

Milić Stanković rođen je u mačvanskom selu Belotić. Završio je Gimnaziju u Šapcu i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Predstavnik je nadrealizma i fantastike u umetnosti, a kao motive koristio je epske pesme, bajke, narodna predanja i istorijske događaje. Njegova dela su izlagana na izložbama od Amerike, preko Španije, Francuske, Italije, Belgije, Austrije, pa sve do Azije.   

Izložba je organizovana u saradnji sa porodicom umetnika i privatnim kolekcionarima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, autorke su Conić i istoričarka umetnosti Andrea Milojević, a biće otvorena do marta 2024. godine.

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i