Otvoren Industrijski muzej u Elixir Prahovu

​U krugu fabrike Elixir Prahovo otvoren je Industrijski Muzej kao kruna šestdesetodvogodišnje istorije hemijske industrije u Prahovu. Autor prve postavke muzeja je Mladen Trišić, nekadašnji direktor IHP Prahovo, koji je zajedno sa Elixirom realizovao ideju o prvom muzeju ove vrste u Srbiji. 

Mladen je uložio veliki trud da pronađe eksponate, materijal i sadržaj koji danas vidite u muzeju. Elixir je naslednik IHP, pre dve godine smo proslavili šezdeset godina hemijske industrije u Prahovu. Bilo je uspona i padova, a sve to smo želeli da prikažemo u ovom muzeju kao uspomenu generacijama koje danas rade i koje će u budućnosti raditi. Elixir je 2013. kombinat podigao na noge, a danas smo lideri u proizvodnji mineralnih đubriva i fosforne kiseline, tome svedoći sve što možete da vidite u muzeju.

Ljuba Stojčić, direktor Elixir Prahova
Otvaranje Industrijskog muzeja u Prahovu

Ideja o postavljanju Industrijskog muzeja potekla je od Mladena Trišića, dipl. ing. tehnologije koji je ceo svoj radni vek proveo u IHP. Obimna monografija čiji je autor ,,Hemijska industrija u Prahovu, juče, danas, sutra“ bila je uvod i povod za razradu ideje o muzeju. 

Mladen Trišić, autor prve postavke muzeja

Ovaj Muzej nije klasičan istorijski muzej u smislu da pokazuje samo prošlost, već je muzej koji je hibrid prošlosti i budućnosti. Nastojao sam da istorija bude ključ budućnosti. Svi naši usponi i padovi koje smo imali prethodnih šezdeset godina došli su na svoje mesto dolaskom Elixira. To je sad jedna moć​na, velika kompanija koja će tek da se širi aktiviranjem industrijsko-hemijskog parka koji je u planu.

Mladen Trišić, autor prve postavke muzeja

Interijer muzeja obogaćen ilustracijama koje svedoče o vremenu razvoja industrijskog kompleksa u Prahovu.

U muzeju je izloženo preko hiljadu fotografija koje svedoče razvoju IHPa, fotografije kompleksa Elixir Prahovo kakav je danas, kao i šema razvoja budućeg industrijsko-hemijskog parka. Pored fotografija, maketa i sitnih predmeta koji potiču iz perioda nastanka IHP, Muzej krase i fotografije onih koji su učestvovali u stvaranju hemijske industrije u ovom kraju. 

Mi smo na posao dolazili sa osmehom.. Ovde žive ljudi sa dušom, tada se puno radilo, ali se puno toga i obeležavalo. Zajedno smo slavili, razumeli se, bilo je lepo u to vreme.. Ovo sada je predivno, drago mi je što su se setili i nas da pozovu. Često sanjam svoju kancelariju, drago mi je da vidim fotografije kolega u muzeju.

Mirjana Radojković, penzionerka

Ulica sećanja – 60 godina duga istorija na jednom mestu.

​Otvaranju muzeja prisustvovao je veliki broj penzionera, nekadašnjih radnika u IHP i Elixir Prahovu, koji su obilaskom muzeja svratili u ,,Ulicu sećanja“ i prisetili se dana kada su zajedno sa kolegama gradili ovaj kompleks..

Na jednoj od fotografija sam i ja kao predsednik Radničkog saveta kada sam povodom dvadeset godina rada IHP delio prvomajske nagrade zasluženim radnicima za dotadašnji razvoj hemijske industrije. Ovaj muzej me vraća pedeset godina u nazad, mnogo mi je drago što sam ovde.

Dragiša Brebulović, penzioner iz Prahova. 
Ulica sećanja u muzeju

Istorijski muzej je kruna svega što je Prahovo sticalo oslanjajući se na brojne generacije stvaralaca.

Muzej je od velike važnosti za sve nas. Istorijski trenuci zabeleženi su na mnogim materijalima koji će sada biti dostupni svima, počev od onih iz davnih pedesetih godina, tačnije iz 1957. kada je građena fabrika u Prahovu, uz podsećanje da je prvi reaktor sa probnim količinama super-fosfata pušten u rad 19. septembra 1960. Godine. Obuhvatili smo i deo istorijskog razvoja Rudarsko-topioničarskog basena Bor koji je tvorac kombinata u Prahovu.

Maja Radulović, zamenik direktora Elixir Prahovo
Mladen Trišić i Maja Radulović

U dvorištu muzeja izloženi artefakti starih pogona.

Eksterijer Industrijskog muzeja

Deo postavke Industrijskog muzeja na kom su izloženi artefakti starih pogona smešten je u krugu na površini od oko pola hektara. Lokomotiva manevarka, pumpa za gorivo, dizel agregat, prvi reaktor​ za dobijanje superfosfata samo su neki od eksponata koji svedoče o uspesima nekadašnjeg giganta IHP.

Muzej će biti otvoren za sve zainteresovane posetioce.

Kao partner lokalne zajednice i podrška razvoju Negotina, Muzej će biti otvoren za posetioce, poslovne partnere, studente i sve zainteresovane građane koji žele da se upoznaju sa dugom istorijom hemijske industrije u Prahovu. 

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.