“NutriVeg je pravi izbor za naš peršun lišćar” direktor ZZ ‘Paprika’ Toša Matić

Sredinom jula posetili smo ZZ “Paprika” iz Martonoša, na severu Bačke, gde su nas dočekali direktor zemljoradničke zadruge Toša Matić i glavni agronom Viktor Danji. ZZ “Paprika” bavi se proizvodnjom povrća, najviše lišćara za sušenje kao što su peršun, spanać, mirođija i industrijske paprike. Ubrajaju se u grupu zadruga koje pedantno i savesno vode poljoprivrednu proizvodnju i veoma ozbiljno pristupaju svakoj agrotehničkoj meri. Rezultati su uvek tu – kvantitet i kvalitet. Ishrana bilja je agrotehnička mera koja kod povrća zahteva posebnu pažnju. Toša je istakao da je ZZ “Paprika” jedan od prvih kupaca mineralnog đubriva Elixir Zorka. Ističe dobru ‘fleksibilnost’ fabrike, da proizvede formulacije sa željenim odnosnom elemenata odnosno u skladu sa potrebama biljnih vrsta koje gaje i sadržaja zemljišta.

“U startu smo prepoznali kvalitet, trud i zalaganje fabrike u Šapcu da proizvedu odgovarajuće formulacije za široki dijapazon primene. Mi već tri godine uzimamo formulacije koje odgovaraju našoj proizvodnji. Analiza zemljišta je obavezna i na osnovu nje određujemo parametre za đubrenje. Drago nam je da imamo domaćeg proizvođača mineralnog đubriva koji nam obezbeđuje pravilnu raspodelu hraniva na svakom m2. Time dobijamo ujednačen usev, ujednačene i jake boje odnosno dobar kvalitet našeg povrća“ – istakao je Toša Matić.

S obzirom da je u toku bilo skidanje peršuna lišćara, zajedno sa Viktorom smo obišli usev i uverili se u dobar rod. Prema rečima glavnog agronoma, osnovno đubrivo za peršun je NutriVeg koji primenjuju od kako se i pojavio na tržištu.

„Veoma smo zadovoljni ovom formulacijom, jer sa njom uspevamo da ostvarimo željene prinose. Peršun najviše zahteva kalijuma, tako da je NutriVeg pravi izbor. Međutim da bi peršun imao tamno zelenu boju, potreban je magnezijum (Mg) i cink (Zn) – a ove mikroelemente takođe sadrži ovaj proizvod iz Premium linije Elixir Zorke. Osnovno đubrenje primenjeno je krajem februara, prihranu radimo sa AmoSulfanom u fazi nicanja i prilikom svakog košenja, s obzirom da se peršun kosi u više navrata“.

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.