Naše članice na listi NAJ 100 preduzeća u Srbiji

Članice našeg poslovnog sistema Elixir Prahovo i Elixir Zorka našle su se na listi 100 najboljih preduzeća​ u Srbiji za 2021 godinu, koju je objavila Agencija za Privredne registre.

Elixir Zorka je na ovoj listi na 5. mestu po stopi rasta neto dobiti u 2021 godini u odnosu na 2020 godinu. Po ukupnim prihodima Elixir Zorka je na 74 mestu, a Elixir Prahovo na 80. mestu. Elixir Prahovo je po neto profitu na visokom 25 mestu, dok je Zorka zauzela 76. mesto.  Po kapitalu Elixir Prahovo je na 87, a Zorka na 88. mestu.

Elixir Zorka direktor drustvaStefan Komazec, direktor Elixir Zorke

 ​Čestitam svim kolegama izuzetno dobar poslovni rezultat ostvaren 2021. godine. Dobro postavljena strategija Eliksir Grupe je stvorila velike tržišne prilike za celu kompaniju, koje su fabrike dočekale spremno i uz maksimalno angažovanje i posvećenost svih zaposlenih u Grupi, prilike su iskorišćene i rezultat možemo videti u ovoj publikaciji, gde su naše kompanije visoko rangirane po različitim kriterijumima. Naš je cilj da u godinama​​ koje dolaze budemo sve bolji i bolji, i verujem da ćemo uz dobro saradnju svih članica Grupe, biti neizostavan deo liste najuspešnijih kompanija u Srbiji.

 Ponosni smo na 2021.godinu, već sada, po preliminarnim rezultatima možemo da kažemo da će ovo biti najuspešnija godina našeg poslovanja, i to nakon decenije prisustva kako u Negotinu, tako i na globalnom tržištu. Dosadašnji rezultati potvrđuju i našu spremnost za sve izazove koji nas očekuju, uveren sam da će i naredne godine to potvrditi.

Ljuba Stojčić, direktor Elixir Prahovo
Elixir Prahovo direktor društvaLjuba Stojčić, direktor Elixir Prahova

Privredna društva u Republici Srbiji su tokom 2021. godine ostvarila za 20,7% veće ukupne poslovne prihode, objavila je Agencija. Od tog iznosa, sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima, generisalo je 4.122.925 miliona dinara, uz izraženiji tempo rasta u poređenju sa privredom (28,1%).

Navedenih sto društava realizovalo je pozitivan neto rezultat u visini od 226.181 miliona dinara, a on je za preko 2,5 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je, između ostalog u ovom izveštaju Agencije.

Pomenutih sto društava ima značajan uticaj i na ukupnu zaposlenost, budući da su zapošljavala 9,0% radnika u privredi Republike Srbije. Prema podacima Agencije za privredne registre, objavljenim u ovom izveštaju u NAJ 100 preduzeća zaposleno je za 12.854 radnika više nego prethodne godine, odnosno ukupno 211.654 radnika, što predstavlja 16,8% zaposlenih u domaćoj privredi.

Zaposleni su karika koja pokreće i kreira ovakve rezultate, zahvaljujući stručnosti, profesionalnom angažovanju i posvećenosti svakog člana tima, ističe menadžment naših članica u Šapcu i Prahovu.

Elixir Prahovo zamenik direktora društvaMaja Radulović, zamenik direktora Elixir Prahova

Iako su prethodne godine zbog uticaja pandemije za celi svet bile izuzetno teške, mi smo pokazali da i u takvim uslovima možemo da ostvarimo zavidne poslovne rezultate. Radeći, shvatili smo da je lako biti drugačiji, ali je u isto vreme teško biti bolji. Sudeći po brojevima, mi smo sve vreme, iz godine u godinu, neprekidno bili bolji. Nije lako doći do ovih rezultata – do njih se dolazi samo uz veliku podršku menadžmenta firme i stuba našeg postojanja – naših zaposlenih . Njihov profesionalizam, posvećenost i odgovornost su razlog našeg dobrog poslovanja. Veliko hvala svima njima, jer podržavaju i „žive“ sve naše korporativne vrednosti. Mi smo jedna velika porodica i biti deo nje je velika čast i zadovoljstvo. Čekaju nas veliki izazovi u poslovanju ali sam sigurna da ​zajedno možemo sve, da ne postoje barijere koje ne možemo preskočiti i da je za nas samo nebo granica.

Inovacije i razvoj kao strateški prioriteti celog sistema značajno doprinosi svim uspesima i predstavljaju temelj za dalji razvoj, poruka je iz Šapca. 

 Svetski sektor đubriva je do sada bio zasnovan na dokazanim tehnologijama korišćenjem neobnovljivih sirovina preko 100 godina. Uzimajući u obzir iskustva primenjena u industrijski naprednijim zemljama, Elixir Zorka se među prvima u Evropi odlučila za inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje NPK đubriva, primenjujući mogućnost implementacije novog tehnološkog procesa koji je u skladu sa principima cirkularne ekonomije, gde se nus produkti iz pojedinih industrijskih procesa posmatraju kao značajni izvor resursa, kako materijalnih tako i energetskih. Elixir Zorka se primenom ovih inovacija dodatno približava evropskim standardima i vrednostima čime je podigla svoju konkurentnost ne samo u okruženju već i na svetskom nivou. Svetsko prvenstvo je uveliko u toku i Elixir ima tim dostojan ovakvog takmičenja.

Elixir Zorka Direktor proizvodnje mineralnih đubrivaNikola Belobaba, direktor proizvodnje Elixir Zorke

Na temelju ovakvih ocena, očekujemo da ćemo u  2022. godini u većini kategorija biti u top 50 a još verovatnije u top 25 najuspešnijih preduzeća u našoj zemlji.

ČESTITAMO svim zaposlenima koji su doprineli ovakvim rezultatima u prethodnoj i ovoj godini i želimo mnogo uspeha i dobru motivaciju u ostvarenju novih planova i ideja.

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.