Dobitnici priznanja 2022 CSR&ESG Forum

Najveći godišnji CSR&ESG događaj u Srbiji – Elixir Group pripalo priznanje za akciju “Spasimo hranu”

Najveći godišnji događaj Foruma za odgovorno poslovanje “CSR & ESG FORUM – Compliance, Performance, Leadership“ održan je prošle nedelje u Beogradu. Ključ za održivo finansiranje i zelenu tranziciju su ESG kriterijumi, jedan je od najvažnijih zaključaka ove konferencije.

CSR & ESG forum okupio je pripadnike različitih sektora koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz oblasti društveno odgovornog poslovanja sa posebnim osvrtom na ESG kriterijume i ciljeve održivog razvoja (COR).

Na zvaničnom otvaranju konferencije obratili su se Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, Dejan Turk, predsednik Foruma za odgovorno poslovanje i CEO i generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Ogroman proces transformacije ka održivosti, poznatiji kao Agenda 2030, može se postići kroz zajedničku odgovornost i zajedničkim naporima državnog i poslovnog sektora, ​​civilnog društva i akedemske zajednice.

Urs Šmid, ambasador Švajcarske
Urs Šmid, ambasador Švajcarske na CSR&ESG Forumu

Glavna sesija na događaju posvećena ESG kriterijumima, pokrenula je pitanje na koji način poslovanje u skladu sa kriterijumima koji se tiču životne sredine, socijalnih pitanja i upravljanja postaje realnost za kompanije u Srbiji, ali i uslov za pristup tržištima kapitala.

Predstavnici domaćih i međunarodnih finansijskih institucija i kompanija osvrnuli su se na rizike, izazove i mogućnosti za održivi rast i razvoj privrede, kao i na usklađivanje poslovanja sa sve zahtevnijim zakonskim okvirom značajnim za pristup tržištu Evropske unije.

Sesija ESG&CSR Forum 2022

Na sesiji su učestvovali Alessandro Bragonzi, šef regionalne kancelarije za zapadni Balkan, Evropska investiciona banka, Carolline Bright, regionalna šefica tima za ESG za Evropu, Centralnu Aziju, Latinsku Ameriku i Bliski Istok, Međunarodna finansijska korporacija, Grupacija Svetske banke, Lorenza Jachia, viša savetnica za ekonomska pitanja pri kancelariji stalne koordinatorke UN u Srbiji i Aleksandra Babić, direktorka funkcije za upravljanje rizicima, AIK Banka.

Događaj je bio prilika za razvijanje međusektorskog dijaloga i okupljanje eksperata na polju održivosti,  kao i prilika da se na jednom mestu okupe CSR profesionalci koje je poslovna zajednica ove godine istakla kao važne pojedince i lidere na putu ka održivosti. 

Među 50 istaknutih CSR profesionalaca , na listi koju je promovisao Foruma za odgovorno poslovanje, je i naša Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije, a Elixir Group je na ovom skupu dobio priznanje za doprinos smanjenju bacanja hrane kao i smanjenju siromaštva i gladi.

Margareta Musić, priznanje za Elixir Group na CSR&ESG Forumu

Važan segment konferencije bio je posvećen ciljevima održivog razvoja (SDGs) i njihovoj integraciji u poslovanje, u okviru kog su predstavljeni uspešni biznis projekti koji doprinose ispunjavanju Agende za odživi razvoj do 2030. godine, odnosno kompanije koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti inkorporirale ciljeve održivog razvoja, kojima su pripala priznanja ,,Šampioni održivosti“.      ​

CSR & ESG FORUM organizovali su Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupe Svetske banke, u okviru integrisanog ESG programa koji podržava Swiss State Secretariat for Economic Affairs SECO. Konferencija je dodatno podržana kroz Platformu ,,Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030.

Prijatelji konferencije su Delhaize Serbia, Elixir Group, Coca-Cola HBC Serbia i Moravacem, a konferenciju su medijski podržali Represent Communications, Bizlife, Nova ekonomija, InStore i Daily Green.

Povezani članci

Obeležena uspešna saradnja sa novinarima i urednicima nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca”

Elixir Group organizovala je novogodišnji koktel za novinare i urednike nacionalnih medija u kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu, koji vodi humanitarna organizacija „Dečje srce“, a u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju. U neformalnom druženju direktorka Elixir Group Zorica Popović zahvalila se novinarima i urednicima beogradskih redakcija na tome što „dele priče Elixir Grupe“ i