Moj put do uspeha – prvi susret uspešnih bivših sa sadašnjim maturantima negotinskih srednjih škola

U okviru ciklusa motivacionih radionica Moj put do uspeha za učenike završnih godina svih srednjih škola u Negotinu, koje je pokrenula Elixir Fondacija u saradnji sa Ekološkim udruženjem Badem, Negotinskom gimnazijom, školom Aritmetike Malac Genijalac i NG portalom, prošle nedelje predstavljeni su neki od bivših negotinskih đaka, danas ostvareni i uspešni profesionalci.

Maturantima su se prvi predstavili Katarina Mihajlović, student doktorskih studija iz bioinformatike, Nenad Jovanović, doktor elektrotehničkih nauka i Miloš Pavlović, master inženjer elektrotehnike i računarstva. Nenad je završio Tehničku školu u Negotinu, a Katarina i Miloš bili su učenici Negotinske gimnazije.  Nakon srednje škole svo troje su svoj put uspeha započeli u inostranstvu, a svoje inspirativne priče podelili su sa više od stotinu maturanata Negotinske gimnazije, Tehničke, Poljoprivredne i Umetničke škole iz Negotina, nekoliko profesora i gostiju koji su prisustvovali prvom predavanju. 

Miloš i Nenad podelili su svoje inspirativne priče sa maturantima u Negotinu

​Katarina nastoji da doprinese nauci i čovečanstvu proučavajući bolesti i nalazeći nove načine za lečenje. 

Nakon završetka Negotinske gimnazije, Katarina je školovanje nastavila u Beču na smeru tehnička fizika. Maturantima se ovom prilikom javila iz Grčke, gde je na usavršavanju tokom doktorskih studija iz oblasti bioinformatika, koje je upisala u Barseloni. 

Katarina se srednjoškolcima javila online i ispričala svoj put do uspeha

Ne plašite se nepoznatog i problema. Uzmite strah kao pozitivnu tremu, ne dozvolite da vas on parališe, već ga pretvorite u svoj adut. Gledajte na probleme kao na izazove. Budite​ fleksibilni i proaktivni ukoliko se planovi promene.

Katarina Mihajlović

Nenad je proputovao mnoge zemlje i radio iz različitih krajeva sveta.

Danas živi u Srbiji i radi kao savetnik i konsultant u oblasti energetike i klimatskih promena pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Nenad je završio Tehničku školu u Negotinu i stekao doktorat iz oblasti Održive energetske tehnologije.

Bilo je lako i teško svih ovih godina. Mene je to ispunjavalo i težio sam da ispunim sve ono što sam zacrtao, možda sa kojom godinom zakašnjenja i ne onako kako sam planirao, ali važno je da imate cilj i da ka njemu idete i da njemu težite. Nakon svega, ja sam se ​vratio u Srbiju jer se ovde osećam najprijatnije, dobro mi je bilo i u Španiji i u Holandiji, ali kod kuće se osećam udobno. Ko je uspešan on će naći način da uživa u tome. Moja poruka je – držite se svog cilja 

Nenad Jovanović, doktor elektrotehničkih nauka

Miloš se bavi veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem.

Završio je Negotinsku gimnaziju, a masterir​ao na ETF u Beogradu gde je upisao i doktorat. Dobitnik je različitih nagrada od kojih izdvaja nagradu od Matematičkog instituta SANU za najbolji diplomski rad. Prvo iskustvo nakon fakulteta stekao je na Elektrotehničkom institutu Univerziteta u Drezdenu.​

Miloš Pavlović, master inženjer elektrotehnike i računarstva

Radite ono što želite i volite, budite uporni, ne odustajte i stremite ka svom cilju i rezultati nakon upornog rada će sami do​ći. Ostao sam da živim u Srbiji jer se ovde najbolje osećam, ovde je moja porodica i moji prijatelji. Danas tehnologija i rad nisu vezani za lokaciju na kojoj živite. Ako ste ispunjeni i volite ono što radite možete to raditi odakle god želite. Ako ste životno ispunjeni bićete mnogo produktivniji.

Veruj u sebe i svoje snove poruka je prvog održanog predavanja.

Projekat Moj put do uspeha podrazumeva niz edukativnih razgovora sa mladima sa ciljem da se podstaknu i ohrabre prilikom izbora svoje profesije. Pred srednjoškolcima je još mnogo susreta i razgovora sa profesionalcima koji će sa njima podeliti svoj put uspeha i možda neke ohrabriti da krenu baš njihovim stopama. 

Mi verujemo da je znanje uvek, ne možda najlakši, ali pravi put do uspeha. Šta god da birate kao svoju profesiju morate biti posvećeni i to voleti. To je osnovna poruka koju želimo da im pošaljemo ovim razgovorima.

Margareta Musić, direktorka Elixir Fondacije
Prva radionica Moj put do uspeha

Povezani članci