IV panel na LOOK UP Konferenciji

Look Up Konferencija završena u znaku Elixira – naše kolege poslale važne poruke, predstavljeni filmovi o CE, biogasnoj tehnologiji i otpadu kao energentu

Najveći regionalni eko-energetski skup Look Up završen je krajem prošle nedelje, nakon osam panel diskusija u čijem fokusu su bile ekologija, zaštita životne sredine, cirkularna ekonomija, upravljanje otpadom i energetska efikasnost, kao i njihov uticaj na dalji društveno-ekonomski razvoj regiona.

O važnim temama ove konferencije koje se tiču poslovanja Elixir Group za Blic.tv govorili su Zorica Popović, generalni direktor Elixir Group i Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Elixir Group. Intervju je dostupan na linku u sklopu vesti o prvom održanom panelu tokom Konferencije: Intervju​

Naši stručnjaci, kolege Matthias Predojević, Nenad Ristić i Nemanja Todorović u okviru tri panela, preneli su iskustvo i znanje na ove teme i govorili o planovima i koracima Elixir Group na putu postizanja carbon neutralnog poslovanja do 2030. godine.

– U cirkularnoj​ ekonomiji otpad ne postoji – postoji samo resurs–  istakao je kolega Nemanja Todorović, na panelu „Otpad kao energent i resurs reciklažne industrije“, drugog dana konferencije na Kopaoniku. 

On je tokom diskusije podsetio na definiciju otpada i ukazao na značaj 5R principa, koju je Elixir Group prepoznala i implementirala u svoju razvojnu strategiju. Na pitanje čemu treba dati prednost – otpadu kao energentu ili resursu reciklažne industrije, Nemanja je istakao da je to ,,komplementarno i ne može se odvojiti jedno od drugog“. 

Nemanja Todorović na IV panelu Look Up Konferencije Otpad kao energent

Važno je poštovati 5R hijerarhiju, što je i deo naše strategije. Reciklaža ima prednost, ali nije sav otpad reciklabilan, a i sama reciklažna industrija odbacuje nereciklabilne reziduale. Plan Elixira je da u energiju transformiše​mo samo nereciklabilne frakcije u cilju supstitucije upotrebe fosilnih goriva.

Nemanja Todorović

Usaglašenost sa zakonskim propisima i regulativama takođe je jedan od važnih segmenata na putu postizanja carbon neutralnog poslovanja. Todorović je istakao da Elixir Group poštuje zakone Republike Srbije, ali i najnovije BREF propise i standarde.

– Naš najveći prioritet su bezbednost i zaštita ljudi. Uspostavili smo dobru saradnju sa stejkholderima na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou – poručio je Nemanja na kraju panela. 

Podsećamo da je, tokom prvog dana Konferencije Look Up, kolega Matthias Predojević učestvovao na panelu „Stepen cirkularnosti kao uslov za harmonizaciju sa privredom EU“, a kolega Nenad Ristić na panelu čija tema je „Obnovljivi izvori energije – realnost ili mit“.

Panele na kojima su učestvovali Matthias, Nenad i Nemanja, otvorili su filmovi posvećeni temama o kojima se diskutovalo. U filmovima su prikazani najvažniji postulati, prednosti i uslovi za uspešnu implementaciju koncepta cirkularne ekonomije, biogasne tehnologije i upravljanja otpadom, čiju realizaciju Elixir Group već sprovodi.  

Filmovi su dostupni na našem sajtu u u sekciji Media – Video i zvaničnom YT kanalu Elixir Group. Možete im pristupiti putem sledećih linkova:

Cirkularna ekonomija

Biogasna tehnologija

Otpad kao energent

Povezani članci