Kristian Vorkapić, direktor globalne prodaje hemikalija: intervju za Asian Metal

Kristian Vorkapić, direktor globalne prodaje hemikalija, govorio je za portal Asian Metal o stanju na tržištu i kvalitetu naših proizvoda sa akcentom na aluminium trifluorid. AlumoFluor, jedan je od najkvalitetnijih proizvoda dostupnih na tržištu zbog visokog sadržaja aktivne supstance. Intervju možete pročitati na portalu Asian Metal na linku: Intervju Kristian Vorkapić

Asian Metal: Zdravo Kristijane! Predstavite nam ukratko delatnost Poslovnog sistem Elixir Group.

Kristian Vorkapić: Želim da vam se zahvalim na prilici da predstavimo našu kompaniju globalnom tržištu. Elixir Prahovo, članica poslovnog sistema Elixir Group, je porodična kompanija sa tradicijom dugom 30 godina. Naša osnovna delatnost je proizvodnja fosforne kiseline različitih nivoa čistoće koja se koristi za proizvodnju različitih vrsta robnih i specijalnih đubriva, komponenti za industriju stočne hrane i strateški važne sirovine za proizvodnju aluminijuma. Što se tiče proizvodnje aluminijum fluorida, novi pogon za proizvodnju, kapaciteta 5.000 t, počeo je sa radom krajem prvog kvartala 2021. godine. S obzirom da smo počeli kasnije, ove godine ćemo proizvesti 3.500 t, a tokom 2022. očekujemo postizanje punog kapaciteta proizvodnje. Trenutno je u razmatranju treća faza, koja bi donela dodatni kapacitet proizvodnje, no to je povezano sa fosfornom kiselinom i realizaciju očekujemo do 2025. godine.

Asian Metal: Šta mislite o stanju tržišta aluminijuma u prethodne dve godine?

Kristian Vorkapić: Odizbijanja pandemije koronavirusa, cene aluminijuma su pale za skoro 21% tokom 2020. godine, s obzirom da je globalno tržište aluminijuma svedočilo smanjenju potražnje u ključnim industrijama kao što su građevinarstvo i transport. Nadalje, topionice su se suočile sa povećanjem zaliha, što je takođe oslabilo investicione aktivnosti na tržištu. Početkom 2021. tržišta su počela da se oporavljaju od posledica pandemije korona virusa, a među proizvođačima se osetio talas optimizma. Što se tiče aluminijum fluorida, primećujemo povećanje potražnje zbog oporavka proizvodnje primarnog aluminijuma. Dugoročni ugovori o snabdevanju se privode kraju i počinju novi pregovori, što otvara mogućnost svim topionicama da razmotre novi potencijalni izvor sa strateškom pozicijom u kontinentalnoj Evropi. Oba faktora nam daju optimizam za predstojeći period i rado ćemo istražiti sve opcije sa našim partnerima.

Fabrika Alumofluora u Prahovu
Alumofluor Elixir Prahovo

Asian Metal: Kako se kreće cena na tržištu aluminijum fluorida tokom prva tri kvartala 2021?

Kristian Vorkapić: Nakon oporavka tržišta od uticaja pandemije, tokom prva tri kvartala 2021. godine cena aluminijum fluorida porasla je sa 1.150 dolara/t na 1.400 dolara/t.

Asian Metal: Možete li da objasnite razliku između aluminijum fluorida male i velike gustine? Koji su izazovi proizvodnje?

Mala gustina (low density LD) AlF3 je usko povezana i zavisna od proizvodnje fosforne kiseline, dok je velika gustina (high density HD) AlF3 fleksibilnija sa stanovišta pozicije proizvodnog pogona. Globalno tržište AlF3 čini oko 90% AlF3 velike gustine zbog većih proizvodnih kapaciteta tehnologije, jer su sirovine dostupnije. Ipak, AlF3 male gustine koje proizvodi Elixir Prahovo, donosi sledeće prednosti topionicama: prvo, veći aktivni sadržaj – 97% AlF3 naspram 91% AlF3 velike gustine. Veća čistoća dovodi do niže brzine doziranja po toni primarnog aluminijuma i veće čistoće finalnog proizvoda. Drugo, dobra svojstva tečnosti omogućavaju korisnicima da pređu sa velike gustine na malu gustinu. Treće, elementi, kao što su P2O5, Fe2O3 i silicijum dioksid su jedni od najmanje dostupnih na tržištu. Pored toga, naša investicija vredna 9 miliona dolara, usmerena na renoviranje stare fabrike koja je radila od 1982. do 1999. godine u Prahovu, obezbedila je najviši nivo produktivnosti zahvaljujući najsavremenijoj nemačkoj opremi uz minimalan uticaj na životnu sredinu zbog korišćenja ugljenično neutralne električne energije, LNG-a i sirovina proizvedenih u proizvodnji.

Niska gustina se može dozirati na 19 kg po toni primarnog aluminijuma u proseku, a prosečno doziranje za veliku gustinu je oko 20 kg. P2O5 za LD i HD zadržava se na 0,015%max i 0,03%max; Fe2O3 za LD i HD na 0,02% max i 0,03% max.

Alumofluor Elixir Prahovo
Deo tima Alumofluora

Asian Metal: Da li vi prodajete na domaćem, lokalnom tržištu ili izvozite? Koliko je udeo izvoza?

Trenutno smo fokusirani na Evropsko tržište sa učešćem izvoza 100% , kao i izvozom u Rumuniju, Crnu Goru, Tursku i Indiju. Pored toga, zbog dobre logističke povezanosti, trudićemo se da svoj materijal plasiramo na svetsko tržište. Koliko znam, potrošnja aluminijum fluorida u 2021. bi mogla da dostigne 110.000 tona, što je balans između potražnje i ponude. Verujemo da su ponuda i potražnja u Evropi dobro pokrivene od strane renomiranih proizvođača i da nam neće biti lak zadatak da uspostavimo naše prisustvo. Ipak, radujemo se mogućnosti da svoj brend i kvalitet predstavimo tržištu. Uzbuđeni smo zbog izazova koji su pred nama.

Asian Metal: Koja je vaša cena aluminijum fluorida? Da li će cena rasti u naredna tri meseca?

Kristian Vorkapić: Cena je 1.400 USD/t FOB za južnu Evropu, a cene bi mogle da nastave da rastu tokom prvog kvartala 2022. godine. Primećujemo pozitivna kretanja na tržištu koja su izazvana povećanjem cena sirovina.

Asian Metal: Hvala još jednom! Sve najbolje Vama i kompaniji!

Kristan Vorkapić: Hvala!

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.