Investicije i saradnja sa egipatskom kompanijom

Predsednik poslovnog sistema Elixir Group, Stanko Popović, potpisao je Memorandum o saradnji sa kompanijom Misr Phosphate Company (MPCO). Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Vladimir Todorović, potpredsednik poslovnog sistema za strateške korporativne operacije, koji je aktivno bio uključen u pregovore i planove od samog početka, još tokom prve posete Egiptu pre četiri meseca.

Ozvaničili smo saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata.

Ova saradnja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu. Na sastanku sa partnerima iz Egipta dogovoreno je više joint-venture projekata.

Radićemo na obogaćivanju i prečišćavanju fosforne stene, jer imamo bogato iskustvo u toj oblasti. To će direktno uticati na povećanje kvaliteta egipatskog fosfata. Sprovešćemo i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Elixirovoj tehnologiji. Čvrsto povezivanje sa nacionalnom rudarskom kompanijom u Egiptu dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje sirovinama naše tržište, povećanje i proširenje naših proizvodnih kapaciteta fosforne kiseline, kao i zadovoljenje potreba poljoprivrednika u proizvodnji hrane.

Stanko Popović, predsednik poslovnog sistema Elixir Group
Ugostili smo delegaciju iz Egipta prilikom potpisivanja ugovora

Dogovorima je prethodilo predstavljanje naše tehnologije, koja je kod partnera osigurala poverenje i razvila želju da sva znanja primenimo kod njih. Naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline, što je izuzetna potvrda ekspertize u globalnoj utakmici.

Elixir je prva kompanija sa kojom je Egipat ostvario ovaj vid saradnje.

Počinjemo sa investicijama i van granica svoje zemlje, i kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenosimo partnerima u inostranstvu.

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.