Elixir Zorka nagrađena priznanjem „Šampion zaštite životne sredine” koje dodeljuje Komorski Investicioni Forum Zapadnog Balkana/WB6 CIF

WB6 Skopje Elixir Zorka

Komorski Investicioni Forum Zapadnog Balkana (Western Balkans 6 – Chamber Investment Forum) uz podršku Evropske komisije nagradio je 16 najuspešnijih kompanija Zapadnog Balkana među kojima se našla i naša proizvodna članica Elixir Zorka. Nagrada „Šampion zaštite životne sredine“ za kompaniju Elixir Zorka uručena je Ljiljani Stanojević, pomoćnici direktora za zaštitu životne sredine, a svečanoj ceremoniji WB6 CIF u Skopju prisustvovale su i naše kolege Margareta Musić i Alija Salkunić.

Na poziv Privredne komore Srbije za izbor najboljih kompanija u regionu u šest kategorija – vodeći investitor, najbolji izvoznik, šampion zaštite životne sredine, digitalni šampion, uspešan dobavljač u regionalnom lancu i najinovativnija kompanija – naš tim je aplicirao sa temom ,,Rezultati Elixir Zorka DOO u unapređenju zaštite životne sredine“ u kategoriji „Šampion zaštite životne sredine“.

U poslednje tri godine u zaštitu životne sredine je uloženo 3,5 miliona evra u skrubere i demister za ispiranje gasova kako bi se dodatno smanjile emisije sa postrojenja iako ove vrednosti nisu bile iznad dozvoljenih.

Ljiljana Stanojević, pomoćnik direktora za zaštitu životne sredine, kojoj je u Skopju uručeno ovo priznanje.
WB6 Skopje Elixir Zorka

Elixir Zorka je uz podršku PKS, UNDP i Ministarstva zaštite životne sredine i zalaganja naših stručnjaka započela prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju, smanjenje ugljeničnog otiska proizvoda i uvođenje EMAS-a (Eco-Management and Audit Scheme) čiji su ključni stubovi – usmerenost na performanse, transparentnost i kredibilitet. Iako je EMAS definisan odgovorajućim​ propisima EU, njegova primena za organizacije je dobrovoljna. Ovo su samo neki od kriterijuma zbog kojih je naša članica opravdano ponela titulu Šampiona zaštite životne sredine!

Naše aktivnosti su u ​​skladu sa EU Green Dealom, Zelenom Agendom za Zapadni Balkan, Programom upravljanja otpadom u RS za period 2022-2031, Programom razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji za period 2022-2024, Mapom puta za cirkularnu ekonomiju u RS, kao i Strategijom industrijske politike u RS za period 20212030.

Ljiljana Stanojević, pomoćnik direktora za zaštitu životne sredine

Pored centralnog događaja na kom su dodeljene nagrade, u Skopju je održan i niz panela na temu „Jedan region – jedna ekonomija„. Okrugli stolovi okupili su zvaničnike EU i predstavnike najvećih kompanija Zapadnog Balkana kako bi se kroz dijalog i iskustvo kompanija utvrdili osnovni pravci napretka ka jedinstvenom tržištu EU.

Koleginica Ljiljana Stanojević na panelu posvećenom EU Zelenom dogovoru i Zelenoj Agendi za zemlje Zapadnog Balkana govorila je o CBAM propisima, dekarbonizaciji i tržištu energije, a učesnicima panela predstavljen je i put prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju u poslovnom sistemu Elixir Group.

WB6 Skopje Elixir Zorka

Učesnicima okruglog stola kroz brošuru smo predstavili naše prilagođavanje primeni cirkularne ekonomije, CBAM mehanizmima, sa opisima projekata koje sprovodimo u saradnji sa UNDP i SGS-om. Mislim da je ovo dobar način za razmenu iskustava i uspostavljanje bolje komunikacije sa kolegama iz okolnih zemalja i predstavnicima Evropske Unije.

Ljiljana Stanojević, pomoćnik direktora za zaštitu životne sredine

Elixir Group snažno podržava regionalno povezivanje i saradnju svih zemalja Zapadnog Balkana, jer to može biti snažan pokretač razvoja naših privreda. Razmenom znanja i iskustava, organizovanjem stručnih skupova, doprinećemo stvaranju konstruktivne saradnje u smislu ostvarivanja zajedničkih ciljeva i Zelene agende za Zapadni Balkan. Budućnost privrede, svake zemlje, regiona i sveta, leži u odgovornom odnosu i doprinosu postizanju Ciljeva održivog razvoja, kao i implementaciji modela cirkularne ekonomije, koji je jedan od stubova daljeg zajedničkog razvoja. U skladu s tim, Elixir Group je posvećena odgovornom i održivom razvoju za budućnost našeg regiona.

Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada prikazani su kratki filmovi o poslovanju nagrađenih kompanija, a film o Elixir Zorki možete pogledati putem linka: WB6 Elixir Zorka

Više o nagrađenim kompanijama možete pročitati na sajtu WB6 u objavi koja je dostupna na sledećem linku: WB6 CIF awarded the most successful companies from the regiona o samom događaju možete se informisati na Instagram profilu WB6: https://www.instagram.com/wb6cif/

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.