Elixir Zorka u regionu

Elixir Zorka mineralna đubriva na tržištu Grčke

Fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka iz Šapca izlaže na poljoprivrednom sajmu Agrotica 2014. koji se održava u Solunu od 30. januara do 02. februara.

Za 25 godina koliko postoji ovaj sajam, Elixir Zorka je, prema rečima organizatora, prva a ove godine i jedina kompanija iz Srbije koja samostalno nastupa na ovoj prestižnoj poljoprivrednoj manifestaciji.

Agrotica je jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u regionu, o čemu svedoči prisustvo više od 400 izlagača iz cele Evrope.

Elixir Zorka predstavila je na Sajmu svoju liniju proizvoda NPK, NP i PK đubriva iz standard i premium programa. Poseban akcenat dat je novom proizvodu premijum linije, azotno đubrivo AmoSulfan.

AmoSulfan je azotno đubrivo koje sadži 20% azota i 24% sumpora a zbog oblika u kome se nalazi azot u ovom đubrivu, AmoSulfan je izuzetno pogodan za prihranu svih biljnih kultura. Otporan je na prirodne gubitke, zbog čega njegova upotreba pozitivno utiče na profitabilnost proizvodnje. Sumpor u AmoSulfanu utiče na bolje iskorišćavanje azota i povećanje njegovog sadržaja u biljkama. Tržište Grčke ima godišnje potrebe od oko million tona mineralnih đubriva, a s obzirom na geografsku blizinu predstavlja idealnu priliku za izvoz domaćeg proizvoda. Elixir Zorka sa godišnjom proizvodnjom od 300.000 tona kompleksnih mineralnih đubriva planira da u ovu, ali i ostale zemlje regiona, izveze više od polovine svoje proizvodnje.

Na taj način poslovni sistem Elixir Group, čija članica je i fabrika iz Šapca, ostvaruje jedan od postavljenih ciljeva – promovisanje domaće privrede i poljoprivrede.

Spremni za sezonu u Makedoniji  

Fabrika Elixir Zorka spremno je dočekala jesenju sezonu prodaje mineralnih đubriva i obezbedila dovoljne količine različitih formulacija prilagođenih svim tipovima zemljišta i proizvodnji, izjavio je u Bitolju direktor prodaje Elixir Agrara Dejan Vidović.

Otpimalni rok za setvu pšenice je počeo, a posao setve trebalo bi završiti do 25.oktobra. Osim izbora sortimenta, važne odluke koje poljoprivrednici treba da donesu tiču se i pravilnog odabira formulacije za đubrenje, istakao je Vidović. Više od stotinu makedonskih poljoprivrednika prisustvovalo je predavanju na temu „Tehnologija proizvodnje pšenice“, koja je organizovana s ciljem da se poljoprivrednicima predstave nova saznanja u proizvodnji te ratarske kulture.

Tehnologija se nije u značajnoj meri promenila, međutim, ova godina je po svemu specifična, rečeno je na skupu. U pogledu mineralnih hraniva, preporučuje se da pre đubrenja poljoprivrednici urade analizu zemljišta na osnovu koje će odrediti količine đubriva. U jesen, napomenuo je Vidović, uobičajeno je da se unose formulacije sa naglašenim fosforom ili kalijumom, ukoliko je u pitanju priprema za setvu jarih kultura pre svega šećerne repe.

Pored dobro poznate formulacije NP 20:20, od ove sezone za jesenje zaoravanje fabrika Elixir Zorka pripremila je formulacije NutriMap NP 10:40 i NPK 6:12:24 iz Simplex linije proizvoda, rekao je Vidović. Zbog procesa mineralizacije potrebno je u jesen uneti 40-60kg/ha azota kako bi se u zemljištu smanjio odnos C/N i ubrzao proces razlaganja žetvenih ostataka, a onemogućila depresija azota za početni porast pšenice.

Prva azotna prihrana se obavlja u prvoj ili drugoj dekadi februara sa 60% od ukupno planirane aktivne materije azota. Druga prihrana oko mesec dana kasnije pred samo kretanje vegetacije sa brzo delujućim oblicima azota (ostatak od 40%). Dve prihrane daju bolji kvalitet pšenice i smanjuje se mogućnost poleganja pšenice, zaključio je Vidović.

Elixir Zorka na FarmShow-u

Fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka bila je izlagač na prvom održanom Farm Show-u u Hrvatskoj, sajmu poljoprivredne mahanizacije koji je trajao od 29-og do 31-og avgusta.

Organizatori su za mesto održavanja sajma odabrali Osijek, centar Slavonije, oblasti gde je poljoprivreda dominantna privredna grana. Tačnije Zračna luka Čepin, pružila je potreban komfor i preglednost za sve izlagače i posetioce Farm Show-a.

Elixir Zorka predstavila je svoje NPK, NP, PK formulacije, azotno đubrivo AmoSulfan i prosto fosforno đubrivo SSP. Veliku pažnju prisutnih privukle su formulacije iz simplex proizvodne linije NPK 6:12:24, NPK 6:24:12, dok su se ratari mahom interesovali za formulaciju NutriMAP – koja predstavlja kompletno rešenje u ishrani za sve ratarske kulture.

Formulacija NutriMAP koja sadrži 10% azota, 40% fosfora, sumpor i mikroelemente izvozi se na tržište Hrvatske.

Elixir Zorka prezentacija u Rumuniji

„Elixir Zorka – mineralna đubriva“ učestvovala je početkom juna na Nacionalnoj konferenciji o šećernoj repi u mestu Poiana- Brasov u Rumuniji i tom prilikom predstavila svoj proizvodni program i održala stručno predavanje o ishrani bilja.

Nacionalna konferencija bila je pre svega posvećena unapređenju proizvodnje šećerne repe. Zabeleženo je prisustvo 120 najvećih poljoprivrednih proizvođača slatkog korena i povrtarskih kultura u Rumuniji. O ishrani navedenih gajenih useva, govorio je product menadžer Elixir Agrara Miroslav Vlaović, u toku čije prezentacije su prisutni uzeli aktivno učešće sa mnogo pitanja i interesovanja za Elixir Zorka proizvode.

U uvodnom delu, Vlaović je predstavio najmodernije postrojenje za proizvodnju mineralnog đubriva, gde je obuhvatio i proizvodnju, fizičke i hemijske osobine granula, prošlogodišnje rezultate primene i proizvodni portfolio fabrike u Šapcu.

Svi prisutni su u toku izlaganja mogli da čuju stručne savete o pravovremenoj i pravilnoj ishrani različitih biljnih kultura. Veliko interesovanje poljoprivrednika iz Rumunije, vladalo je za formulacijom NutriMAP, koja sadrži 10% azota, 40% fosfora i mikroelemente kalcijum, sumpor i cink.

Elixir u Makedoniji

Fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka iz Šapca nedavno je, zajedno sa kompanijom Anig iz Beograda, promovisala svoju paletu proizvoda na tržištu Makedonije.

Zahvaljujući organizaciji, ljubaznih i gostoprimljih domaćinima, uvozniku „Ako Gradbi“ iz Gostivara, te distributerima “Agros”-u iz Ohrida i “Bis Komerc”-u iz Tetova, posetili smo dva poljoprivredna regiona u Makedoniji. Region Ohrida i region Strumice. U pomenutim gradovima održane su dve vrlo dobro posećene prezentacije. Cilj održanih prezentacija je bio upoznavanje, kako poljoprivrednih proizvođača, tako i trgovaca, sa kvalitetom proizvodnog programa i formulacijama kompleksnih muneralnih đubriva Elixir Zorke. Obzirom da su na ovim trenima uglavnom zastupljene voćarske i povrtarske vrste, pažnju su privukle pre svega formulacije koje su prilagođene tim kulturama, odnosno NPK 6:12:24, kao i NutriVeg.

Ovom prilikom potpisana su i dokumenta između uvoznika i budućih distributera mineralnih đubriva Elixir Zorke. Čestitamo i želimo uspeh u distribuciji.

Elixir Zorka na sajmu Agra 2017

Tradicionalnom sajmu poljoprivrede „Agra 2017“, koji se održava u Plovdivu u Bugarskoj, ove godine učešće je uzela i fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka iz Šapca. Zajedno sa distributerom đubriva za područije Bugarske „Elixir Bg“, uspešno je predstavljen proizvodni program kompleksnih mineralnih đubriva Elixir Zorke. Vest da se pokreće proizvodnja novo otvorene fabrike mineralnih đubriva „Elixir Prahovo“ u Prahovu, naišla je na odlične reakcije posetilaca.

Posebnu pogodnost za pojoprivredne proizvođače kako Bugarske, tako i Rumunije, pored povećanja kapaciteta proizvodnje Elixirovih đubriva, predstavlja i položaj fabrike u Prahovu koja se nalazi na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije.

Mikrogranuisano đubrivo Super Start je u primeni već dve godine na oranicama u Bugarskoj. Odlični rezultati koje je Super Start pokazao na težim i kiselijim zemljištima karakterističnim za Bugarsku, doprineli su velikom interesovanju posetilaca sajma u Plovdivu.

Novina u proizvodnom programu Elixir Zorke je i program đubriva namenjem hobistima Super Garden. Atraktivan dizajn i praktična pakovanja Super Garden-a, uz odličan kvalitet specifičnih formulacija, takođe su sa uspehom prezentovani na sajmu Agra 2017 koji se održao po dvadesetšesti put od 22.02. do 26.02.2017 godine.

Povezani članci


Memorandum o razumevanju

Elixir Fondacija i MZ Prahovo potpisale Memorandum o razumevanju – najavljen nastavak podrške

Memorandum predviđa podršku Elixir Fondacije održivom razvoju i projektima koji unapređuju uslove života meštana Prahova, kao i projektima koji doprinose aktivnom životu dece i mladih, poboljšanju uslova obrazovanja i talentovanim učenicima, kulturi i očuvanju kulturnog nasleđa, zaštiti životne sredine, zdravstvenoj zaštititi i pomoći materijalno ugroženim porodicama, kao i radu lokalnih udruženja i klubova.