Elixir Zorka, Elixir Prahovo i Elixir Group na listi STO NAJ privrednih društva za 2022. godinu

Agencija za privredne registre (APR) objavila je  publikaciju „STO NAJ…“ privrednih društava za 2022. godinu, u kojoj su istaknuti poslovni rezultati prvih sto privrednih društava prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku u poslovanju. Elixir Zorka, Elixir Prahovo i Elixir Group našle su se među STO naj kompanijama, pozicinirajući se na dosta višim pozicijama po svim parametrima u odnosu na 2021. godinu.

Elixir Zorka je po neto dobitku na visokom 14. mestu, Elixir Prahovo na 15. mesto, a Elixir Group na 33. mestu. Po poslovnim prihodima, Elixir Zorka zauzela je 38. mesto, Elixir Prahovo 43. mesto, a Elixir Group 33. mesto.

Elixir Prahovo našlo se među top pet kompanija sa najvećim rastom poslovne imovine u 2022. godini, većom za 58.4% nego prethodne godine u visini od 31.039 miliona dinara. Po rastu poslovne imovine, Elixir Zorka zauzela je 73. poziciju, a Elixir Group 92. mesto.

Na ovaj rast uticalo je povećanje zaliha gotovog proizvoda i poluproizvoda sa 627 miliona dinara na 4.125 miliona dinara uslovljeno rastom cena sirovina, a time i cene koštanja i uvećanim obimom proizvodnje. Povećana su ulaganja u nekretnine, postrojenja i opremu sa 13.946 miliona dinara na 17.580 miliona dinara. Društvo se izdvaja u prema značajnoj vrednosti angažovanja​ kapitala, koji je uvećan 42.5% i iznosi 13.704 miliona dinara, te je na 58. poziciji po ovom parametru u odnosu na prošlogodišnje 87. mesto. Uz rast prihoda od proizvodnje veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja (za 89.2%) koji iznose 34.472 miliona dinara, Elixir Prahovo poslovalo je uz visoku profitabilnost, sa neto dobitkom od 6.442 miliona dinara, većim gotovo za četiri petine, te je sa prošlogodišnjeg 25. mesta prešlo na 15. mesto najuspešnijih društava.

navodi se u izveštaju APR-a.

Od 108.856 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ… rangirano je ukupno 377 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima je u 2022. godini ostvarilo 29,9% poslovnih prihoda celokupne privrede, a ona su u osnovnim finansijskim performansama prosečno učestvovala sa 28,5%, dok su zapošljavala 15% ukupnog broja radnika u privredi.

Iako je privredni ambijent bio pod snažnim uticajem političkih i ekonomskih tenzija, praćenih krizom u snabdevanju energentima i ubrzanom inflacijom, nastavljen je trend rasta domaće ekonomije uz uvećanje profitabilnosti, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom.

navodi se u izveštaju STO NAJ…privrednih društava

Publikacija se objavljuje od 2011. godine u cilju sagledavanja poslovnih rezultata privrednih društava koji svojim  poslovanjem utiču na privredne tokove cele zemlje.   Ceo izveštaj dostupan je na sajtu APR putem linka: STO NAJ… privrednih društava

Povezani članci

Elixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.


Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok.