Elixir Zorka demantuje prekoračenje vrednosti hlorovodonika na svom emiteru i podržava formiranje radne grupe za rešavanje ovog pitanja

Demantujemo neistinite navode da je Elixir Zorka odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti hlorovodonika (HCl) u vazduhu u Šapcu, u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine, koje je objavilo udruženje građana Mame Šapca i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje navedena prekoračenja i šta je njihov uzrok. 

Elixir Zorka je, u skladu sa Integrisanom dozvolom postrojenja, u obavezi da od 1. juna 2024. godine vrši kontinualno merenje svih emisija, uključujući i emisiju hlorovodonika. U skladu sa definisanim rokovima i izvršenim pripremama za ispunjenje ove obaveze,  kontinualno merenje hlorovodonika na emiteru se već sprovodi. 

Prema podacima sa tih merenja, jasno je da Elixir Zorka ne može biti uzročnik nikakvog navodnog prekoračenja prisustva HCl u ambijentalnom vazduhu, s obzirom da na emiteru Elixir Zorke u periodu od 19-25.03. nije bilo niti jednog prekoračenja polusatnih vrednosti. U posmatranom periodu, prosečna izmerena polusatna vrednost na emiteru Elixir Zorke je bila 10 puta manja od dozvoljene granične vrednosti, odnosno iznosila je 1,88 mg/Nm3 u odnosu na dozvoljenu graničnu vrednost emisije koja iznosi 20 mg/Nm3. 

Elixir Zorka obavlja kontinualno merenje pouzdanim i visoko preciznim gasnim analizatorima nemačke kompanije Gasmet Technologies, u skladu sa standardom SRPS EN 14181 koji je propisan domaćom zakonskom regulativom. 

Podržavamo formiranje radne grupe

Imamo potrebu i obavezu da pred sugrađanima i javnošću demantujemo navode kojima se Elixir Zorka neosnovano i bez dokaza optužuje za prekoračenje vrednosti hlorovodonika u ambijentalnom vazduhu u Šapcu. 

U cilju istinitog i potpunog utvđivanja činjeničnog stanja i informisanja građana, Elixir Zorka snažno podržava inicijativu za formiranje radne grupe za koju se zalaže udruženje građana Mame Šapca.  Otvoreni smo za saradnju i spremni da transparentno stavimo na uvid javnosti naše industrijske procese, metodologiju i rezultate merenja sa naših emitera. Pozivamo laboratoriju koja je izvršila merenje, kao i udruženja građana Mame Šapca da učine isto, i transparentno objave izveštaj i metodologiju sprovedenog merenja i objasne na koji način su tako izmerena prekoračenja doveli u vezu sa radom Elixir Zorke. 

Pozivamo sve zainteresovane strane da posete Elixir Zorku i šabačke inženjere koji svojim decenijskim iskustvom upavljaju šabačkom Zorkom uz poštovanje bezbednosnih standarda i zaštite zdravlja svojih sugrađana i životne sredine. 

Na linku je dostupan izveštaj Gasmet uređaja sa podacima kontinualnog merenja hlorovodonika na emiteru Elixir Zorka u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine.

Povezani članciElixir Grupa na Beogradskom energetskom fourmu 2024. na temu dekarbonizacije 

Dekarbonizaciju proizvodnje i investicioni ciklus Prahovo 2027 predstavio je Matthias Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe u okviru panela „Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2“, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2024.